‘Laat maar zitten’ is niet goed genoeg

‘laat-maar-zitten’-is-niet-goed-genoeg

13-06-20 06:52:00,

 

Als je appels lekkerder vindt dan peren is dat wat mij betreft prima, ook al hou ik meer van peren. Als je zegt dat je niet van reizen houdt, is dat ook oké, ook al ben ik dol op reizen. Als je mijn vriendje niet leuk vindt, kan ik dat accepteren, ook al snap ik het niet. Zelfs als het pijn doet, kan ik het accepteren. Je hebt recht op je eigen mening. Over smaak valt niet te twisten.

Maar als het over echt belangrijke dingen gaat, ligt het anders. Om te zeggen ‘Laat maar zitten’ als er bijvoorbeeld levens op het spel staan, is of harteloos, of gewoon dom. ‘Laat maar zitten’ wordt te vaak gebruikt als een debat moeilijk wordt, als bij een een discussie de gemoederen verhit raken, als mensen defensief, beledigd, onzeker of geprovoceerd worden. ‘Laat maar zitten’ is een zwaktebod. Het valt in dezelfde categorie als ‘Ik geloof niet in complotten’, ‘Niks is zeker’ en ‘Alles is zoals het bedoeld is’. Het zegt niks! De enige functie is om weg te kijken, om het gesprek te stoppen omdat het niet leuk meer is. En daarmee gaat de kans om tot de kern te komen verloren.

Een lastig gesprek

‘Ik hoop dat er snel een vaccin tegen dat virus gevonden wordt.’
‘Waarom?’
‘Zodat iedereen gevaccineerd kan worden, natuurlijk.’
‘Volgens mij zijn vaccins veel gevaarlijker dan virussen.’
‘Waarom?’
‘Omdat ze door criminelen ontwikkeld worden, omdat ze geen wetenschappelijke onderbouwing hebben, omdat ze weefsel van menselijke foetussen bevatten, omdat ze vol gifstoffen zitten, en omdat ze dood en verderf verspreiden.’
‘Nou, daar ben ik het niet mee eens, maar dat is oké. Laat maar zitten.’

Ik bedoel… wat?? Hoe kun je het niet eens zijn met feiten? Dit is geen mening, dit zijn concrete feiten! Natuurlijk kun je zeggen ‘Ik geloof je niet, je liegt’ of ‘Je bent gek’ of ‘Ik heb geen idee waar je het over hebt’ of ‘Wat je net zei vind ik zo eng dat ik uit alle macht ga proberen het te negeren en het zo snel mogelijk te vergeten.’ Maar ‘laat maar zitten’? Nee. Dat is een zwaktebod.

Sommige dingen zijn niet discutabel
Een vaccin geneest of beschadigt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: