De complot-ontkenners – Wakker Mens

de-complot-ontkenners-–-wakker-mens

18-06-20 09:55:00,

 

Ten tijde van het verhitte corona-debat dreigen materiële interesses en een respectvolle omgang met elkaar volledig uit het zicht raken.

Een bericht van Sascha Pahl op Rubikon.news

Het land is verdeeld, de inhoud van de discussies is absurd. De twee kampen – laten we ze “gezondheidsapostelen” en “vrijheidsstrijders” noemen – staan met groeiende afkeer tegenover elkaar. Smaad is aan de orde van de dag. De tijden lijken dermate onzeker dat een nieuw opkomende angst voor dissidenten een hoge vlucht neemt – alsof je je eigen kleine wereldbeeld met hand en tand moet verdedigen. Een term uit de psychologie over emotioneel misbruik kan nuttig zijn om te begrijpen wat hier aan de hand is: gaslighting.

In de psychologie noemt men een handeling om mensen in de war te brengen door hun waarneming van de werkelijkheid te verstoren, gaslighting. Een dader manipuleert zijn slachtoffer door valse informatie te geven die tot doel heeft het slachtoffer zijn eigen waarneming te laten wantrouwen, totdat het slachtoffer uiteindelijk aan zijn eigen verstand en zijn geestelijke gezondheid gaat twijfelen. De bedoeling van deze acties is om de betrokken persoon in verwarring te brengen, te intimideren en volledig van streek te maken ”(1)https://lexikon.stangl.eu/16150/gaslighting/

Een voorbeeld: de vader komt stomdronken thuis en slaat zijn kind. De moeder kijkt toe zonder er iets tegen te doen, omdat ze erbuiten wil blijven. Tegenover het kind laat ze het voorkomen alsof er niets aan de hand is. Ze maakt het huilende kind wijs dat de vader niet dronken noch gewelddadig is, dat het zich niet moet aanstellen en geen leugens mag vertellen. Het wil immers braaf zijn. Zwaar geïntimideerd begint het kind zijn eigen waarnemingen en emoties te wantrouwen. In het vervolg denkt het dat “een braaf kind te zijn” betekent, jezelf niet te geloven.

 

Complottheorieën en feiten

De alomtegenwoordige corona-discussie gaat ook over de perceptie van de werkelijkheid. Vaak wordt er van complottheorieën gesproken. Je moet niet laten misleiden en je aan de realiteit houden, wordt gezegd. Maar wat is een complottheorie en wat is de realiteit?

In principe is de term “complottheorie” zeer geschikt om anderen te gasligthen: de term kan makkelijk steeds worden gebruikt wanneer iemand een een kijk op de werkelijkheid ter berde brengt die de ander niet aanstaat.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: