Coronacrisis is VOLLEDIG DISPROPORTIONEEL verhaal..!!

coronacrisis-is-volledig-disproportioneel-verhaal.!!

19-06-20 02:08:00,


x

x

Coronacrisis:
‘Eeen VOLLEDIG DISPROPORTIONEEL verhaal..!!

2019 © WantToKnow.nl/be

x
Het stopzetten van de reguliere zorg tijdens de coronacrisis heeft geleid tot een verlies van naar schatting 100- tot 400.000 gezonde levensjaren. Aan de andere kant heeft ziekenhuiszorg in maart en april wel naar schatting 13 tot 21 duizend gezonde levensjaren gered. Dat stelt adviesbureau Gupta in een gisteren verschenen rapport ‘COVID goes cuckoo’ van Gupta Strategists. Dat aantal gewonnen gezonde levensjaren is dus schandalig weinig, in relatie tot wat heeft gekost heeft! Was het niet beter geweest Mark Rutte, om zorgdeskundigen op dit terrein te raadplegen, in plaats van ALLEEN naar het gezelschap virologen, epidemiologen en andere -logen..? Wat hebben zij immers voor overzicht op het aantal verloren levensjaren..?

Naar schatting tussen de 100.000 en 400.000 gezonde levensjaren zijn dus verloren gegaan door het afzeggen en uitstellen van reguliere zorg, zoals zorg voor mensen met kanker, hartfalen, diabetes of darmziekten. Ook de financiële druk is disproportioneel hoog: de kosten van COVID-zorg per gewonnen gezond levensjaar. Let op: door de hoge IC-kosten, gaat het om € 100.000 tot € 250.000 per gewonnen COVID-19-patiëntenlevensjaar. Dat is tot wel een factor drie hoger dan wat algemeen geaccepteerd is..! De verhoudingen zijn dus volledig disproportioneel..!

Ook de kosten voor de COVID-zorg, is volledig scheef, zo concludeert het rapport ‘Covid goes cuckoo’. Disproportioneel hoog, want volgens het adviesbureau hanteert Zorginstituut Nederland de referentiewaarde van € 80.000,- voor de kosteneffectiviteit van nieuwe medisch-specialistische behandelingen. De kosten liggen mede zo hoog doordat de gemiddelde kosten van reguliere zorg per patiënt met ruim 40% zijn toegenomen.

Adviesbureau Gupta concludeert dus terecht, dat de reguliere zorg ongekende, disproportionele schade heeft opgelopen. De conclusie is dan ook onvermijdelijk, dat door dit effect op de reguliere zorg, het volledig onwenselijk is, om coronazorg nog langer op dezelfde voet voort te zetten, aldus Gupta.

Eerder deze maand publiceerde het bureau samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) een inventarisatie van de uitgestelde zorg en concludeerde dat deze de komende maanden ontoereikend zal blijven omdat het binnen de 1,5meter-samenleving niet eenvoudig is om zorg te organiseren. Er moet een deltaplan voor zowel de reguliere als de covid-zorg komen. Dat dit lastige keuzes zal gaan vergen, voor mensen als Mark Rutte,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: