Geen “amazonisatie” | Uitpers

geen-“amazonisatie”-|-uitpers

21-06-20 07:11:00,

Neen aan de amazonisatie (qz.com)

“Stop à l’amazonisation de la France!” . Met die kreet trachten verscheidene organisaties – vooral milieugroepen en handelaars – de uitbreiding van Amazon in Frankrijk tegen te gaan. Amazon heeft reeds 6 distributiecentra en 14 andere vestingen, maar zou nog minstens 3 grote verdeelcentra en enkele depots erbij willen.

Op enkele plaatsen waar nieuwe centra zouden komen, hebben milieugroepen en linkse partijen betoogd tegen die komst. Lokale politici steunen die komst meestal met het argument dat het werk verschaft. Ook de Franse regering is de uitbreiding genegen.

Het verzet komt onder meer van EDS, dat is de groep van dissidenten uit de LRM, de Macronie. Delphine Batho, die er deel van uitmaakt, verklaart het verzet uit naam van de strijd tegen de klimaatopwarming.

Bij LRM zelf, de partij van president Macron, is er ook verzet tegen de “amazonisatie”. “We kunnen het toch niet hebben dat ministers depots van Amazon openen, terwijl de regering 5 miljard euro uittrekt om de stadscentra en de kleinhandel te stimuleren”, aldus Patrick Vignal, parlementslid van LRM.

Dat Amazon 9000 werkplaatsen zal scheppen en onrechtstreeks nog 30.000, snijdt volgens de opposanten geen hout. Want tegelijk vernietigen ze er nog veel meer in onze kleinhandel, vinden ze.

Moratorium

Er is een coalitie van milieugroepen en de ‘Confédération des Commerçants de France” om een moratorium op de uitbreiding van Amazon te eisen: “We kunnen niet treuren om het wegkwijnen van de kleinhandel en Amazon maar laten uitbreiden”.

Amazon had de voorbije maanden een slechte reputatie gekregen. Het had zijn centra in Frankrijk tijdens het “confinement” een tijd moeten sluiten omdat het personeel onvoldoende besmet was tegen risico op besmetting. Eenzelfde klacht was er ook in de VS en elders in de wereld. Jeff Bezos de eigenaar van Amazon, is met de coronacrisis miljarden euro rijker geworden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: