Bayer schikt Roundup-claims voor circa 10 miljard

25-06-20 05:02:00,

Bayer heeft in de Verenigde Staten een miljardenschikking getroffen met kankerpatiënten die het chemiebedrijf hebben aangeklaagd. Het Duitse bedrijf betaalt tussen de 9,1 en 9,8 miljard euro om zo’n 95 duizend claims af te wikkelen en mogelijk toekomstige gevallen op te lossen. De patiënten stellen ziek te zijn geworden door de onkruidverdelger Roundup. Bayer benadrukt in een persbericht dat de schikking ‘geen erkenning van aansprakelijkheid of wangedrag’ is.

Volgens The New York Times krijgen gedupeerden (of hun nabestaanden), afhankelijk van hoe overtuigend hun zaak is, tussen de 5 duizend en 250 duizend dollar uitgekeerd. Voor meer dan 30 duizend claims is geen akkoord bereikt. Volgens Bayer gaat het om zaken waarbij de advocaten ‘weinig tot geen medische informatie’ van hun cliënten hebben kunnen overleggen, of zaken van kleinere kantoren.

Met de megadeal hoopt Bayer de slepende juridische kwestie, waar hun reputatie zwaar onder lijdt, achter zich te kunnen laten. Roundup is in meer dan 120 landen toegestaan, en wordt ook in de Nederlandse landbouw gebruikt om onkruid te bestrijden. Amerikaanse rechtbanken oordeelden eerder dat Roundup-maker Monsanto, dat in 2018 door Bayer werd overgenomen, weet had van het risico op kanker, maar naliet om gebruikers daarvoor te waarschuwen.

De Wall Street Journal noemde de overname van Monsanto voor 56 miljard euro ‘een van de slechtste deals’ uit de recente geschiedenis, vanwege de duizenden lopende claims. Op 10 augustus 2018, twee maanden nadat de fusie rond was, stelde een Californische rechtbank de tuinman Dewayne Johnson in het gelijk: zijn terminale lymfklierkanker zou zijn veroorzaakt doordat hij veelvuldig met het onkruidgif werkte. In twee zaken die volgden kwamen jury’s tot hetzelfde oordeel. Bayer kreeg in totaal bijna 2,4 miljard dollar aan schadevergoedingen en boetes opgelegd. Dat bedrag werd later door diverse rechters verlaagd, al hielden de uitspraken stand.

Bayer zei in februari liquiditeitsproblemen te hebben, en vanwege de Roundup-zaken mogelijk tegen ‘ongunstige voorwaarden’ te moeten lenen

Het aandeel Bayer zakte sinds de overname meer dan 40 procent in waarde, al is de koers weer iets hersteld nadat de onderhandelingen over een schikking in april 2019 van start gingen. Bayer kondigde in februari aan liquiditeitsproblemen te hebben, en vanwege de Roundup-zaken mogelijk tegen ‘ongunstige voorwaarden’ geld te moeten lenen.

‘Oorlog tegen de wetenschap’

Naast financiële problemen voor de firma uit Leverkusen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: