Sluit je ogen en stap in! De kamikazecursus van de ECB | KenFM.de

sluit-je-ogen-en-stap-in!-de-kamikazecursus-van-de-ecb-|-kenfm.de

29-06-20 05:03:00,

Een commentaar van Thomas Röper.

Het monetaire beleid van de ECB is moeilijk te verslaan in termen van waanzin, zoals blijkt uit een interview met ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos (onvrijwillig) dat in Spiegel is gepubliceerd. Voor financiële beleidsmatige leken (d.w.z. de meeste mensen) klinkt het interview misschien logisch en correct, maar iedereen die een beetje begrip heeft voor het onderwerp, zal bij het lezen van het interview zijn haren in het zand steken.

Der Spiegel weet natuurlijk dat de meeste mensen nauwelijks iets weten over financieel beleid. En daarom was de bedoeling voor het interview anders. We herinneren ons dat het Duitse Constitutionele Hof een klein steentje heeft bijgedragen aan het monetair beleid van de ECB, maar dat alleen al was reden genoeg voor een grote verontwaardiging van politici en de media. Het artikel over het arrest is gekoppeld.

In principe is er niets gebeurd. De ECB moet nu om de paar maanden aan de Bondsdag verslag uitbrengen over de risico’s van het monetaire beleid voor de Duitse staat, dat is alles. En aangezien de meerderheid van de partijen in de Bondsdag het monetaire beleid van de ECB groots vindt, zullen ze naar het verslag luisteren en dan besluiten dat alles in orde is en dat de ECB op de oude voet verder kan gaan. Het oordeel heeft dus geen enkele praktische implicatie.

Een van de favoriete manieren van de media om mensen in verwarring te brengen is om de zaken zo ingewikkeld mogelijk te maken. De mensen denken dan: „Ik begrijp het niet, laat de experts maar beslissen!“

Zo begrijp ik ook het interview in de spiegel. Onder de kop „ECB-vicepresident in het interview – Waarom zijn het altijd de Duitsers die voor problemen zorgen, mijnheer de Guindos?“ werd een interview gepubliceerd waarin mooie zinnen worden gedorst, maar ik ben er zeker van dat niet tien procent van de lezers de inhoud echt begreep. Dus ik zal proberen wat licht op het onderwerp te werpen.

Laten we beginnen met de eerste vraag. Der Spiegel vraagt of de critici van de ECB gelijk hebben als ze de ECB beschuldigen van verkapte staatsfinanciering als ze staatsobligaties ter waarde van triljoenen euro’s opkoopt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: