Complotdenken | Mieke Mosmuller

complotdenken-|-mieke-mosmuller

01-07-20 09:38:00,

Na een uitvoerige bezinning op de morele intuïtie die we als mensen kunnen ontvangen en in het leven verwerkelijken door ons samenleven met de engelen in onze ziel, wil ik terugkeren naar het thema dat ons bezighoudt: de corona-crisis. De vier weken bezinning op de vraag ‘Wat doet de engel in ons astraallichaam?’, was natuurlijk niet een ander thema. Maar ik wil nu een andere vraag stellen, en dat is de vraag naar het verschijnsel complotdenken of samenzweringstheorie. Het lijkt me van belang om dit woord eens wat nader te beschouwen.

Wanneer je filmpjes op YouTube kijkt, gemaakt door mensen die zich tegen de coronamaatregelen keren, dan zie je verschillende dingen. Je ziet mensen die er in het geheel niet voor terugdeinzen om hun complottheorieën te openbaren. Je ziet ook mensen die rationeel, wetenschappelijk hun tegenstand tegen de coronamaatregelen onderbouwen, maar die dan vervolgens in de media toch als complotdenkers worden weggezet. Maar je ziet ook mensen die – en dat vind ik in Nederland het meest opvallend, maar daartoe heb ik ook de meest directe toegang, omdat het vaak ook bekende mensen zijn – zo te werk gaan en spreken dat ze duidelijk wel hun tegenstand tegen de coronamaatregelen uiten, maar dat ze dat op zodanige wijze doen, dat ze elke verdenking op complotdenken bij voorbaat onmogelijk maken, doordat ze nadrukkelijk stellen dat de regeringen, de overheden overal ter wereld oprecht bezorgd zijn geweest, uit zijn gegaan van goede bedoelingen die dan toch het verkeerde teweegbrengen, en die dan in een bepaald vaarwater komen waar ze niet meer uit komen, dan vervolgens in een stroomversnelling van maatregelen komen, die niet meer te verantwoorden zijn en ook niet meer terug te draaien. Deze laatste vorm van tegenstand doet bijzonder prettig aan, omdat het beeld van een mensheid die vanuit goede bedoelingen handelt, hoewel dan toch het verkeerde kan ontstaan, een aangenamer beeld is dan het beeld dat de complotdenker heeft, namelijk dat er opzet in het spel is.

Nu heb ik mij in de loop van de afgelopen jaren verwonderd afgevraagd hoe het nu eigenlijk gekomen is, dat het complotdenken zo ongeveer gelijkgesteld is geraakt met criminaliteit of – en ik weet niet wat erger is – paranoïde waanzin. Een complotdenker wil je echt niet zijn, want dan lig je eruit, je bent volkomen belachelijk,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: