Wat zit er achter de huidige beursgekte? | KenFM.de

wat-zit-er-achter-de-huidige-beursgekte?-|-kenfm.de

02-07-20 10:06:00,

Een commentaar van Ernst Wolff.

De beurzen lijken op dit moment wereldwijd volledig uit de hand te lopen. Na de massale inzinking in maart en de daaropvolgende inhaalrace in april, hebben ze de afgelopen twee maanden blijkbaar maar één richting gekend – naar boven toe.

De rally lijkt een stuk van het gekkenhuis, want de wereldeconomie heeft onherstelbare schade geleden door de combinatie van recessie en wereldwijde lockdown en zal zich zeker niet snel herstellen. Het jaar 2020 zal ongetwijfeld de economische geschiedenis ingaan als een van de ergste.

Zelfs ervaren analisten zijn vaak sprakeloos gezien de huidige ontwikkelingen op de beurzen. Een extreem voorbeeld van de absurditeit van de gebeurtenissen is de afgelopen weken gegeven door de trend van het Hertz-aandeel. Nadat het Amerikaanse autoverhuurbedrijf op 24 mei het faillissement aanvroeg, daalde de koers van het aandeel aanvankelijk zoals verwacht van 3 dollar naar 56 cent. Aan het einde van de week was de prijs echter gestegen tot 5,53 dollar, een waardestijging van 900 procent. Het aandeel slaagde er vervolgens in om naar zestien keer zijn laagste waarde te springen.

Zoiets is in de hele geschiedenis van de beurzen nog nooit voorgekomen. Enerzijds laat het zien dat de financiële sector zich nu volledig heeft losgemaakt van de reële economie en een eigen leven leidt, maar anderzijds laat het ook zien dat er duidelijk nieuwe krachten aan het werk zijn die zelfs insiders verbazen.

Dus wat is er aan de hand?

De oplossing voor het raadsel is handelsplatformen, vooral voor nieuwkomers op de beurs, die momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten. Sommigen van hen hebben al een brede aanhang gevonden onder onervaren jongeren die achter snel geld aanzitten en door hun beperkte ervaring bezwijken voor een krachtige illusie.

Ze hebben allemaal een 12-jarige kunstmatige boom op de beurzen meegemaakt sinds de bijna-crash van 2007/08 en hebben, na de ineenstorting in maart 2020, een onmiddellijke tegenbeweging gezien, die nu eindeloos lijkt voort te duren. Hun zeer concrete ervaring leert hen dus dat de beurzen in principe alleen maar kunnen stijgen.

YouTube-sterren zoals Dave Portnoy, die het monetaire systeem niet eens beginnen te begrijpen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: