Het Verenigd Koninkrijk steelt 1 miljard, door Samuel Moncada

het-verenigd-koninkrijk-steelt-1-miljard,-door-samuel-moncada

05-07-20 08:09:00,

JPEG - 59 kB

26 mei 2020

Ik heb de eer u toe te spreken om van de gelegenheid gebruik te maken, om de grootste overval in de moderne geschiedenis van de Bolivariaanse Republiek Venezuela aan de kaak te stellen, die tot nu toe geheel ongestraft door het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is gepleegd, temidden van de ergste pandemie waarmee de mensheid in de afgelopen honderd jaar is geconfronteerd.

De Bolivariaanse Republiek Venezuela heeft al meer dan twintig jaar een deel van haar goudreserves laten deponeren bij de Bank of England, als garantie voor de aflossing van beloftes aan deposanten en houders van biljetten, en als opslagplaats voor waarde en ter ondersteuning van de waarde van onze nationale munt. Desalniettemin heeft de Venezolaanse regering in 2011, na de plundering van de Libische goudreserves die bij diezelfde Britse financiële instelling waren gedeponeerd, besloten een groot deel van het goud dat bij de Bank of England was gedeponeerd, te repatriëren. Slechts een klein deel van deze goudreserves, die vandaag de dag meer dan 1 miljard dollar bedragen en die toebehoren aan het Venezolaanse volk, werd in bewaring gegeven bij de Bank of England, met als enig doel het goede verloop van de internationale financiële transacties van Venezuela te garanderen.

Nu, zoals we al eerder hebben aangegeven bij de Veiligheidsraad (zie S/2019/117, S/PV.8476, S/PV.8506). en S/2020/337), heeft de Bank of England sinds begin 2019 in de praktijk meer dan 1 miljard dollar van Venezuela gestolen, aangezien zij herhaaldelijk heeft geweigerd zich te houden aan de instructies van de rekeninghouder en de eigenaar van de bij deze financiële instelling – de Centrale Bank van Venezuela – gedeponeerde goudreserves om een deel van deze middelen te liquideren, teneinde deze te gebruiken voor de aanschaf van basisgoederen en -diensten om het welzijn van het Venezolaanse volk te waarborgen, waaronder voedsel, geneesmiddelen en andere essentiële benodigdheden.

De Bank of England heeft schriftelijk aangevoerd dat zij, gezien het besluit van de Londense regering om president Nicolás Maduro Moros niet te erkennen als staatshoofd en regeringsleider van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, en na overleg met de minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, eenzijdig en illegaal heeft besloten het gezag van de heer Calixto Ortega Sánchez, president van de Centrale Bank van Venezuela, te ontzeggen.

Daarmee heeft de Bank of England niet alleen de onschendbaarheid van contracten en het internationaal gewoonterecht inzake de vrijwaring van de internationale reserves en activa van buitenlandse centrale banken geschonden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: