Hong Kong–De speeltijd is voorbij

hong-kong–de-speeltijd-is-voorbij

05-07-20 07:27:00,

Zoals verwacht heeft China dan maar zelf een veiligheidswet voor Hongkong gemaakt. Een hiaat in de grondwet van 1997 van de vroegere Britse kolonie die nu na een eerdere poging in 2003 eindelijk gestemd werd. Maar in China, niet in Hongkong. En zoals te verwachten viel had deze wet onmiddellijk zware gevolgen voor Hongkong.

Vlug ontbinden

Nog zelfs voor de wet in voege trad was Wayne Chan Kai-kni, lid van de Hong Kong Independence Union, al naar het buitenland gevlucht. Ondanks het feit dat hij op borgtocht was vrijgelaten. Hij was voor zover geweten eerste activist die de biezen pakte.

Andere politieke partijen gelieerd aan die gewelddadige opstand werden de dag ervoor nog vlug ontbonden. Groepen als Demosisto, Hong Kong National Front, Student Localism, Youngspiration en de Victoria Social Association zijn enkele uren voor de wet in voege trad snel opgedoekt. Hun toplui zoals Joshua Wong, Agnes Chow en Nathan Law gingen, stelden ze, het alleen verder proberen. Ver zullen ze echter niet geraken.

Ook Nathan Law blijkt intussen al gevlucht en deed in een telefonisch gesprek met de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken in Washington een striemende aanval op Hongkong en China en riep op tot verder verzet. Waar hij nu zit wou hij echter niet onthullen. Het is duidelijk dat het verzet uiteenvalt en de VS grote moeite zal hebben om het bij elkaar te houden. .

Met Marc Rubio

De Hongkongse oppositieleider Joshua Wong hier bij de Amerikaanse Republikeinse senator Marc Rubio om sancties tegen Hongkong en China te verdedigen en verdere steun te vragen voor hun opstand. Joshua Wong wil dat Hongkong onafhankelijkheid wordt van China wat uiteraard een breuk is met de Hongkongse grondwet van ‘Een land, twee systemen’. Marc Rubio steunt dit maar klaagt gelijktijdig aan dat China die wet over autonomie van China niet naleeft.

Ook anderen doekten hun acties op. Zo was er een groep van handelszaken die de opstand steunden en slogans aanbrachten op hun vensters en binnenin. Ze werden dan door de betogers met rust gelaten in tegenstelling tot die van tegenstanders zoals de zaken van Annie Wu, de franchisehouder van Starbucks Coffee. Die werden stelselmatig vernield.

Maar zaken zoals de Lung Mung Café, een keten van eethuizen van Cheung Chun-kit,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: