Het Langzame Uiteenvallen van de Republiek in Frankrijk, door Thierry Meyssan

het-langzame-uiteenvallen-van-de-republiek-in-frankrijk,-door-thierry-meyssan

07-07-20 08:17:00,

De afgelopen drie jaar is in heel Frankrijk een diepgaand protest gehoord. Het heeft tot nu toe onbekende vormen aangenomen. Het beweert een republikeins ideaal te zijn en stelt, de manier waarop het politieke personeel de instellingen dient, ter discussie tegenover de president van de apen Republiek, een dialoog die hij in elke fase manipuleert. Voor Thierry Meyssan zijn de ergste vijanden van het land niet degenen die het in gemeenschappen willen verdelen, maar degenen die zijn gekozen en de betekenis van hun mandaat zijn vergeten.

JPEG - 74.6 kB
De Gele Vesten hebben altijd de Franse vlag getoond in hun evenementen; een symbool dat afwezig is bij evenementen die door milieuactivisten worden georganiseerd.

De eerste ronde

In oktober 2018 stak er in Frankrijk een doof protest de kop op vanuit kleine steden en het platteland.

De leiders van het land en de media waren stomverbaasd over het bestaan van een sociale klasse die ze niet kenden en nooit eerder hadden ontmoet: een kleinburgerlijke samenleving die was uitgesloten van de grote steden en gedegradeerd tot de “Franse woestijn”, een gebied waar openbare diensten worden gerantsoeneerd en het openbaar vervoer onbestaande is.

Dit protest, dat op sommige plaatsen uitmondde in een opstand, werd uitgelokt door de verhoging van een belasting op olie die tot doel had het brandstofverbruik te verminderen om de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs te bereiken. Deze burgers werden veel meer getroffen door deze verhoging dan anderen, omdat ze ver weg leefden van alles en geen andere transportmogelijkheden hadden dan hun persoonlijke middelen.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de wereldeconomie gereorganiseerd en zijn honderden miljoenen banen verplaatst van het Westen naar China. De meeste mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, hebben minder goed betaalde banen moeten accepteren. Ze zijn gedwongen om de grote steden, die voor hen te duur zijn geworden, te verlaten en naar de buitenwijken te verhuizen [1].

De Gele Vesten herinnerden de rest van de samenleving eraan dat ze bestonden en niet konden helpen om het “einde van de wereld” te bestrijden als ze niet eerst werden geholpen om te vechten voor hun “einde van de maand”. Ze hekelden de roekeloosheid van politieke leiders die vanuit hun kantoor in de hoofdstad hun nood niet konden zien [2].

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: