Komt de staatshandeling voor Corona-slachtoffers ook in Duitsland? | Door Bernhard Loyen | KenFM.de

komt-de-staatshandeling-voor-corona-slachtoffers-ook-in-duitsland?-|-door-bernhard-loyen-|-kenfm.de

24-07-20 09:06:00,

Wanneer slagen mensen in het proces van „bewustwording“?

Een commentaar van Bernhard Loyen.

Ja, de time-out was ontspannend. Al in november vorig jaar gepland en geboekt. Een bezoek aan de prachtige Catalaanse stad Barcelona, maar wonen en ontspannen in een kleine buitenwijk van deze metropool van bijna 5,6 miljoen inwoners. Het zou een informatieve 14 dagen worden.

Spanje, bijna 47 miljoen inwoners. Naast Italië, een van de vermeende Corona-hotspots in Europa. Eind april werden ruim 200.000 infecties gemeld. De maatregelen zijn al vanaf maart, radicaal. In Spanje gold een van de strengste regels ter wereld. Vanaf 14 maart was er een eerste avondklok van 15 dagen. Wandelingen en buitensporten waren ten strengste verboden.

Mensen mochten hier alleen van afwijken in noodgevallen, voor het boodschappen doen of wanneer ze naar de apotheek, het ziekenhuis of het werk moesten rijden. Getroffen – volwassenen, jongeren, kinderen. Alledaagse realiteit – zware interventie door overheidsinstellingen. Niet-naleving of verzet tegen de instructies van de verantwoordelijke autoriteiten in een staat van alertheid kan leiden tot boetes tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 600 tot 30.000 euro (1).

Eind april vond een lichte ontspanning plaats. Officieel klonk het zo, citaat: Het nieuwe reglement bepaalt dat tot 3 kinderen onder de 14 jaar het appartement gedurende 1 uur mogen verlaten onder begeleiding van een volwassene (die geen ouder hoeft te zijn). De uitgang is toegestaan van 9 uur ’s morgens tot 21 uur ’s avonds binnen een straal van 1 kilometer van het appartement. Kinderen mogen speelgoed en scooters meenemen (2). De maskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Hebben weken van een permanent bedreigingsscenario, de vraag naar drastische persoonlijkheidsbeperkingen, hun effect? Ja, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. De mensen leken bang, gehoorzaam, onzeker en in een permanente staat van spanning om de nog steeds geldende hygiënevoorschriften te overtreden. Na 14 weken mochten zij zich begin juni eindelijk weer vrij bewegen, dat wil zeggen door het hele land. De grenzen werden ook heropend voor toeristen. De daaruit voortvloeiende individuele economische schade heeft de essentie van een anders open en hartelijke mentaliteit zichtbaar gedeprimeerd.

Toen ik op de luchthaven van Barcelona op Spaanse bodem kwam,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: