Corona: leren surfen op de golf | Door Christiane Borowy | KenFM.de

corona:-leren-surfen-op-de-golf-|-door-christiane-borowy-|-kenfm.de

27-07-20 05:38:00,

Een commentaar van Christiane Borowy.

7 tips voor het omgaan met infectiegolven, tegenwind en andere obstakels.

„We kunnen de zee niet beheersen, maar we kunnen wel leren surfen op de golven“, antwoordde een goede vriend van mij een paar dagen geleden nadat ik hem vroeg wat hij dacht van de kans op een tweede golf van infectie en een terugkeer naar een soort van normaliteit. Ik vond dat spannend, want normaal gesproken krijg ik alleen polariserende antwoorden op deze vraag.

Met deze totaal andere mentale benadering voelde ik me meteen herinnerd aan mijn jeugd in Noord-Duitsland en het samen surfen op Sylt. De golven op Sylt zijn echter niet voor hobbysurfers. Voordat ik ook maar in de buurt was van de mogelijkheid om hard aan de wind over golven te glijden, lag ik meestal al in het water naast mijn plank en zeil. Maar ik herinner me nog goed het gevoel van vrijheid, het in harmonie zijn met de elementen en de ongebreidelde kracht.

Het valt me op dat surfen en een gezonde aanpak van de Corona-crisis veel gemeen hebben. Net als bij het surfen zijn er in de Corona Crisis mensen die, in figuurlijke zin, helemaal niet op het bord durven te komen uit angst voor wind, water en rotsen. Ze gaan alleen digitaal op pad en zijn bang voor de dood, het verlies van banen, de wereldwijde economische crisis en (opinie)oorlog, maar ook voor geweld van zogenaamde „danger-mongers“. In dit isolement groeit het verlangen naar rust en stilte en naar een terugkeer naar hoe het vroeger was. Het vooruitzicht dat het leven zoals het was nooit meer hetzelfde zou kunnen zijn, maakt dat deze mensen lijden en wanhopen, mogelijk zelfs geïrriteerd en boos worden. Er zijn echter andere mensen die het makkelijker vinden om met de crisis om te gaan, en dit brengt me bij mijn eerste tip:

Laat je inspireren door rolmodellen.

Als je wilt leren surfen, kijk dan in de eerste plaats naar degenen die al weten hoe het moet. U zult niet alleen zien dat het inderdaad mogelijk is om met wind, water en obstakels om te gaan,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: