Pandemische woorden en hun verschillende besmettelijkheid | Door Jakob Weiss | KenFM.de

pandemische-woorden-en-hun-verschillende-besmettelijkheid-|-door-jakob-weiss-|-kenfm.de

27-07-20 05:39:00,

Voordat de „systeemrelevante“ komt, is het van vitaal belang. Over Corona, landbouw en nieuwe woordcreaties.

Een standpunt van Jakob Weiss.

Tiny COVID-19 liet kort de scheppingskroon van de meester zien. Het werd al snel duidelijk dat de menselijke samenleving – op kleine en grote schaal – ook anders functioneert als ze zich genoeg zorgen maakt en niet meer op de gebruikelijke manier kan doorgaan. We zijn minder mobiel geworden, maar in de meeste gevallen die ik ken, zijn we niet minder levendig geworden. Soms met paradoxale gevolgen: Beperkingen van de vrijheid bleken hier en daar een winst in vrijheid te zijn. Financieel gezien heeft het nogal wat mensen hard getroffen. Precaire familieopstellingen zijn uit elkaar gegaan. Misschien zal het virus in de toekomst echter enkele „systeemrelevante“ beroepen uit hun minachting, uitgedrukt in termen van relatief lage lonen, doen opduiken.

Hoe het virus de taal heeft aangevallen

In het kielzog van Corona hebben zich niet alleen gedragingen, maar ook verschillende woorden verspreid in „virustouwen“. Engelse woorden als shutdown of lockdown. Is er echt geen Duits woord voor dit? Of is men volledig geïntimideerd gezien de helderheid van de Duitse uitdrukkingen – avondklok, (tijdelijke) sluiting, stilstand? Lijkt de vreemdheid van een vermeende technische term competenter? Geeft het Engelse woord ons meer informatie?

Een bekende term als „huiswerk“ doet misschien te veel denken aan kleinschalige landbouw en armoede. Maar het feit dat zelfs thuiswerken of thuisonderwijs geen kans maakte tegen de direct ingevoerde woorden homeoffice en homeschooling blijft mysterieus. Het is moeilijk te begrijpen waarom de sociale distantie, die zelfs in het Engels niet erg elegant is, in eerste instantie op de achtergrond moest blijven (wat overigens geen „sociale“ distantie betekende).

De vanzelfsprekendheid van de nieuwe woordenschat leek nep. Of misschien is het gewoon zo dat in tijden van opgeschort federalisme de dollartaal het altijd overneemt om de verschillende nationale talen als het ware op gelijke voet te laten struikelen.

Niet alleen bracht het woord immigratie nieuwe dingen met zich mee, maar ook de Duitse actieve woordenschat zelf is veranderd. In ieder geval was „pre-illness“ pas in maart 2020 een bekende term voor mij,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: