Profetische woorden | Mieke Mosmuller

profetische-woorden-|-mieke-mosmuller

29-07-20 09:24:00,

door

Mieke Mosmuller

29-07-2020

0 commentaren
Print!

In 1916 voorzag Rudolf Steiner wat in onze tijd werkelijkheid zou worden. De wetenschap is niet alleen gebaseerd op bewijs, maar ook op consensus. En een wetenschapper die zich niet bij deze consensus aansluit, wordt niet erkend als een betrouwbare wetenschapper. Zijn of haar stem mag niet worden gehoord:

‘Voorlopig is er niet alleen een gebrek aan inzicht in de waarheden van de geesteswetenschap, maar vooralsnog is er een gebrek aan de stemming van de kennis in onze tijd, de stemming die de echte zoektocht naar kennis teweegbrengt. Maar de wereld is er afhankelijk van, dat er mensen zijn, en steeds meer mensen, die dit duidelijk doorzien en het in de eerste plaats in hun belang en in hun aandacht opnemen, dat de hefboom van echte vooruitgang daar moet worden aangebracht. Men moet eerst weten wat er gaat gebeuren. En duidelijk en zonder zich over te geven aan een illusie, moet men kijken naar hoe degenen die met spot en hoon alle echte kennisstemming in beslag nemen, alles wat de mensheid nog moet doordringen in zijn spirituele cultuur in de hand willen nemen. Het doel is om de mens van jongs af aan te integreren in de materialistische cultuur. De materialistische cultuur maakt zich al meester van de tere kinderziel, door deze tere kinderziel de materialistische school op te dringen, die minder door de inhoud van datgene wat het leert, dan zoals het moet leren, in de hele ziel materialistisch volgzaam wordt gemaakt.

En men verpakt zo’n regel in de illusie van de tijd door te zeggen: dit wordt geëist in het tijdperk van de liberalisme en de vrijheid! Wat het tegenovergestelde is van alle vrijheid, wordt in het materialistische tijdperk vrijheid genoemd. En men regelt de dingen zo dat men nauwelijks merkt dat het tegenovergestelde van vrijheid “vrijheid” wordt genoemd. En wie iets van de zaak vermoedt, zou hoogstens weer tegen datzelfde gebrek aan vrijheid willen strijden door datzelfde gebrek aan vrijheid alleen van de andere kant te laten komen. Dit of dat zou moeten worden verboden, zeggen sommigen, of anderen flirten weer met die krachten die alles wat vrij in het veld moet groeien zoals het kleine bloempje, in handen nemen.

Het is in de eerste plaats noodzakelijk dat die houding ons doordringt,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: