Bimbophil en plezier hebben | Door Mathias Bröckers | KenFM.de

bimbophil-en-plezier-hebben-|-door-mathias-brockers-|-kenfm.de

30-07-20 10:32:00,

Een commentaar van Mathias Bröckers.

„Jij neger?“ Otto vraagt een zwarte soldaat die het niet begrijpt. „Zwarte kop, zwarte buik, zwarte voeten,“ legt Otto uit, doet zijn kousen uit en laat zijn vuile voeten zien. Dan krijgt zijn tegenhanger het punt: „Ah, jij neger!“ Als gevolg daarvan slaagt Otto erin zijn nieuwe zwarte vriendin als slaaf aan een oudere dame te verkopen en 100 mark van haar te bedriegen. Filmcitaat: „Als u dichterbij wilt komen, Mr Bimbo“

Tot nu toe, zo oppervlakkig is een scène uit „Otto – Der Film“ uit 1985, oorspronkelijk uit een beeldgrap van Robert Gernhardt, die het boek voor de film had geschreven met zijn „Titanic“ collega’s Bernd Eilert en Pit Knorr. Omdat de meest bekeken Duitse film aller tijden, met 15 miljoen kijkers, ter gelegenheid van zijn 35-jarig bestaan opnieuw in enkele bioscopen zou worden vertoond, is hij nu door het gebruik van het N-woord onder verdenking van racisme komen te staan. En het kwam bij me op dat ik de film destijds had gezien en erover had geschreven – diep teleurgesteld, want ik stelde de humor van Gernhardt en de Nieuwe Frankfurtse School eigenlijk zeer op prijs, citaat

Waalkes, waalkes nog even…

Het moest gebeuren: Na de plaat, de show, het boek, het T-shirt, nu „Otto – de film“. Het staat buiten kijf dat het een hit zal worden, zoals alle producten van het Otto postorderbedrijf – het gaat niet meer om humor, komedie, satire en „anartistiek“, het gaat om „Otto“. Met andere woorden, iets wat lijkt op „adidas“, wat niets met sport te maken heeft. Of alleen voor zover de fans elk jaar het nieuwste model krijgen. Zoals nu „Otto – de film“, waar, hoe kan het ook anders, je kunt lachen. Niet over het arme, domme verhaal, niet over de personages (behalve Otto mag niemand grappig zijn, alles is pure retort), niet over situaties, verrassingen – de spanning nadert chronisch het nulpunt – maar over degene die voorkomt dat het volledig zinkt en altijd deze uitbarstingen van gelach uitlokt: Otto, de man met de drie problemen, de man die we kennen en liefhebben, de man met de drie grimassen, de drie calicures en de drie gitaarriffs,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: