De grootste constitutionele bijeenkomst in de geschiedenis, door Anselm Lenz en Batseba N’Diaye. | KenFM.de

de-grootste-constitutionele-bijeenkomst-in-de-geschiedenis,-door-anselm-lenz-en-batseba-n’diaye-|-kenfm.de

30-07-20 10:32:00,

Een commentaar van Anselm Lenz en Batseba N’Diaye.

Nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben regeringen vrijwillig vrijheden toegekend. Deze moesten altijd onder druk van de mensen worden geïntroduceerd of teruggewonnen – een introductie voor het komende weekend in drie stappen.

Dus? Welke kleur draag je? Geel, groen, rood, zwart – zelfs blauw? De identiteitspolitiek van de politieke kleuren, die al jaren in de media werd gevierd, werd des te drastischer naarmate er minder over politieke ontwerpintenties werd gesproken. In een democratie met scheiding der machten en vertegenwoordiging blijkt de politieke ontwerpintentie het meest recentelijk uit het feit dat een wet ter stemming aan de wetgever wordt voorgelegd. De wetgevende macht, het parlement, beslist dan. Het idee is dat het in het belang is van de burgers, met andere woorden, in principe van alle aanwezigen.

De hoogste wetgevende macht is dus en volgens de grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland, de basiswet, het volk. Het volk bestaat uit een veelheid van burgers die zelf beslissen over hun gemeenschap. In de Bondsrepubliek werd dit tot voor kort door een indirecte vorm van democratie geregeld. De parlementsleden werden geacht alle stemmen van de samenleving te absorberen en te vertegenwoordigen door middel van verkiezingen. Zij hebben wetten ingediend en namens de burgers gestemd. De regering werd ook gekozen door het parlement – op tijdelijke basis en strikt gebonden aan de basiswet.

1.Eén wet voor iedereen

In de Bondsrepubliek Duitsland regelt de basiswet – zoals elke burgerlijke grondwet – de grenzen van de macht van het staatsapparaat. De burgerlijke grondwetten geven elke burger dezelfde rechten en plichten en onderwerpen de overheid aan een macht die er nog steeds boven staat: het is de tekst zelf, de fundamentele wet. In dit opzicht kunnen de grondwettelijke teksten en het Handvest van de Rechten van de Mens worden omschreven als de enige literatuur die directe macht heeft. Het geschreven en vastgelegde woord van de constituties vervangt dus de verpersoonlijkte macht van de absolutisten, kerkelijke heersers, vorsten of tirannen van de premoderne tijd, die uiteindelijk met het volk deden wat ze wilden – en voor deze ongecontroleerde overvloed aan macht verwees het in het beste geval nog steeds naar een God die ook voortkomt uit hun eigen interpretatie van het goddelijke.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: