Een groot Arabisch leider is heengegaan – Uitpers

een-groot-arabisch-leider-is-heengegaan-–-uitpers

30-07-20 08:06:00,

Op 16 juni 2012 is Nayef-Aziz al Saud, kroonprins van de Saoedi-Arabische monarchie, gestorven. Hij werd kort tevoren nog voor kanker behandeld in de VS. Zijn dood werd door de massamedia als een fait divers weergegeven en viel nauwelijks op. Klinkt bekend? Inderdaad, dit is een bijna letterlijke kopie van een artikel van 24 oktober 2011. Of hoe de massamedia netjes binnen de lijnen kleuren.

Een Arabisch leider zoals we ze graag hebben: tiranniek, middeleeuws, wreedaardig, hebzuchtig, fundamentalistisch. Als zo een getrouwe bondgenoot overlijdt is een respectvol afscheid gepast. Er zijn van die ogenblikken dat je een déjà-vu gevoel hebt dat de commentaar zo uit je pen laat rollen. Wie het artikel van 22 oktober 2011 over het overlijden van de vorige kroonprins Abdul-Aziz al Saud heeft gelezen, zal bij het lezen van dit artikel ook een dergelijk gevoel hebben. Terecht.

Bijgaand artikel is bijna een kopie van het vorige. Vorig artikel maakte de vergelijking met de Libische president Khaddafi, nu gebeurt dat met de Syrische president Bashar al-Assad. De essentie is dezelfde. De grote media zien er geen graten in een middeleeuwse despoot waardig te herdenken.

Een politiek talent

Kroonprins Nayef-Aziz al Saud was net als zijn op 22 oktober 2011 overleden halfbroer Abdul niet de eerste de beste. In 1953 werd hij op 21-jarige leeftijd al vicegouverneur van de hoofdstad Ryadh, onder diezelfde broer Abdul. Ook hij werd daarna op jonge leeftijd al minister in de nationale regering van zijn vader, koning Feisal van Saoedi-Arabië.

Boordevol talent zat die familie. Net als broer Abdul had hij een politieke carrière die tot aan zijn recente ziekte ononderbroken doorging. Voor het grootste deel van die carrière was hij minister van Binnenlandse Zaken. Hij zag er ondermeer nauwgezet op toe dat vrouwen niet met de auto reden.

Recent nog decreteerde hij dat Saoedische vrouwen niet aan de Olympische Spelen mogen meedoen. Nu ja, dat zei hij niet letterlijk zo. Hij zei eigenlijk dat vrouwen wel mogen meedoen “als ze dat zouden willen” maar “alleen als hun deelneming de Islamitische sharia niet overtreedt”. Geen geintjes dus met deze kerel, die als één van de meest reactionaire leden van de Saoedi-dynastie werd aanzien.

Westerse decadentie

Hij was ook uitgesproken tegen elke vorm van westerse morele verloedering.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: