Mondkapjes werken niet, zijn ongezond, maar leren mensen wel gehoorzamen – De Lange Mars plus

mondkapjes-werken-niet,-zijn-ongezond,-maar-leren-mensen-wel-gehoorzamen-–-de-lange-mars-plus

30-07-20 10:05:00,

Bestuurders willen maar al te graag gebruik maken van een lokale mondkapjesplicht. Maar waarom toch als wetenschappelijk gezien de mondmaskers geen enkel voordeel, eerder nadelen hebben? Waar dienen deze maskers dan in werkelijkheid voor? Het zou weleens veel verder kunnen gaan dan waarop je rekent.

Effect verwaarloosbaar

Het RIVM schrijft het volgende over de consequenties voor gedrag rond de mondkapjes.
Er is geen sterk wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van mondkapjes zorgt dat mensen zich zodanig veiliger voelen dat zij andere gedragsmaatregelen minder goed zullen toepassen. Met andere woorden zij worden niet minder voorzichtig, maar tegelijkertijd blijkt ook het omgekeerde niet het geval. Dus mensen worden evenmin voorzichtiger als ze geen mondmasker gebruiken.

Dus het effect op het gedrag van mondkapjes is te verwaarlozen.

Lees het rapport hier Gedragswetenschappelijke literatuur mondkapjes

Vreemd is dan te lezen dat volgens het Parool Van Dissel zou hebben gezegd dat mondkapjes wel bijdragen aan het het gedrag van mensen. Het zou hen meer alert maken voor het gevaar.

Foto 123rf
Gehoorzamen

Nu blijken sommige burgemeesters met name in Amsterdam en Rotterdam hiermee graag verder te willen gaan. En zij krijgen daarvoor ook de ruimte. Zij mogen zelfs gaan denken aan een mondmaskerplicht op plekken waar het te druk wordt.

Toch mag van Minister van Justitie en Veiligheid het masker niet in de plaats komen van de (heilige) 1,5 meter.

Maar als de gedragswetenschap geen voordelen ziet van het mondkapje, waarom bestuurders dan wel?

Autoriteiten gebruiken #mondkapjes slechts als middel om gedrag te beinvloeden. https://t.co/isvyEfo9Qg

— De Lange Mars Plus (@delangemars) July 29, 2020

Hier wordt het echt interessant. Blijkbaar beïnvloedt het mondkapje niet het gedrag, maar waar wordt het dan wel voor ingezet?

Ik raad degenen aan, die het mondkapje nog niet hebben uitgeprobeerd in het Openbaar Vervoer, dit binnenkort te doen.  Als bewust mens weet je dan dat het gebruik feitelijk zinloos is, maar toch eisen de autoriteiten dat je jezelf door het verplichte gebruik 25% minder zuurstof geeft.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: