1 augustus demo’s luiden nieuwe fase in – De Lange Mars plus

1-augustus-demo’s-luiden-nieuwe-fase-in-–-de-lange-mars-plus

02-08-20 09:01:00,

In Duitsland protesteren de mensen al maanden tegen de corona maatregelen. Zij demonstreren daar tegen hun verlies van grondrechten en doen dit op een onverzettelijke manier. In NL wordt al vele maanden op kleinere schaal en minder intensief gedemonstreerd. Enkele duizenden verzamelen zich op 1 augustus op het Malieveld. Naar Berlijn komen 800.000 mensen. De animo groeit, maar in een ander tempo.

Overwinning

Op zaterdag in Den Haag heb ik vrijwel geen tegenwerking door de autoriteiten gezien van de demonstratie die door Viruswaanzin is georganiseerd. ME kan ik niet ontdekken, enkel wat lokale politie agenten die op respectvolle afstand de demo gadeslaan.

Alleen al in dat opzicht is dit een verandering, ja je kunt het zien als een overwinning. De beide eerdere betogingen van Viruswaanzin verbood de burgemeester, omdat ze de gezondheid zouden schaden. Nu krijgen de organisatoren toestemming en medewerking. Vooraf is ook al aangekondigd dat de demo met of zonder toestemming zal doorgaan.

Ook worden de betogers niet door de politie lastig gevallen over de anderhalve meter.

Engel, Pols en Ruesink, onder anderen, houden hun toespraken die beslist uiterst kritisch zijn richting kabinet en gaan over de verstrengeling van belangen bij de deal met de leverancier van de nog te leveren covid vaccinaties (deze deal is door De Jonge tot staatsgeheim uitgeroepen) met de overheid.

De toon is radicaler dan hij was. De eisen zijn harder, het zelfvertrouwen van de bevrijdingsbeweging groeit.

Tussen de toespraken door galmt dansmuziek over het gras van het Malieveld. Er heerst bijna een feestelijke sfeer, maar wel met een wrange ondertoon. De vrolijke klanken tussendoor herinneren aan een samenleving die in de zomer als gewoonte had grote festivals te organiseren. Dat is de realiteit van de 1,5 meter samenleving, die als een lawine onze levens dreigt te verpulveren.

De mensen hebben spandoeken en borden met teksten meegenomen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

Foto R. Vellekoop
Foto R. Vellekoop
Foto R. Vellekoop
Frappant

Het meest frappant en indrukwekkend is de speech van psychiater Renate Tillema-Schoon. Zij werkt 24 jaar als arts.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: