Covid 9/11 | Door Paul Schreyer | KenFM.de

covid-9/11-|-door-paul-schreyer-|-kenfm.de

04-08-20 01:26:00,

Een commentaar van Paul Schreyer.

Het klimaat van angst en intimidatie, de autoritaire radicalisering van de politiek – dit alles is al eerder gebeurd: in de maanden na 11 september 2001. Wat toen terroristische „slapers“ waren, zijn nu de virussen – onvoorspelbare vijanden van wie de regering bescherming belooft. Dit verhaal nodigt uit tot manipulatie. Een waarschuwing.

Het lijkt misschien vreemd om een verband te leggen tussen de terroristische aanslag en de pandemie, maar een vergelijking met de gebeurtenissen van ruim 20 jaar geleden is verhelderend. Zowel 9/11 als Covid-19 zijn aanleiding geweest voor een grote sociale transformatie, die in beide gevallen gebaseerd is op angst, een logica van de oorlog volgt en de aandacht van de massa’s permanent in één richting stuurt. De overeenkomsten zijn talrijk:

  • Beveiliging wordt een leidend principe dat al het andere vervangt.
  • het gevoel van dreiging wordt in leven gehouden door constante herhaling in de media
  • de uitvoerende macht kan haar bevoegdheden zonder veel weerstand uitbreiden
  • een internationale, gedecentraliseerde „waarheidsbeweging“ in opkomst, waarvan de verklaringen worden verklaard als „samenzweringstheorieën“…

Deze overeenkomsten kunnen objectief worden vastgesteld, ongeacht de vermoedelijke achtergrond van 9/11 of de Corona-crisis en of men de overheid al dan niet vertrouwt. Wat je positie ook is, het blijft een feit: Angst maakt mensen handelbaar, en als zodanig is het altijd een politiek nuttig instrument.

„Als een machtstechniek is het opwekken van angst veel effectiever dan het manipuleren van de mening. Meningen zijn meestal efemeer en hebben minder belang in ons psychologisch apparaat (…). Angst is een van de sterkste gevoelens. (…) Onder de psychotechnieken van het opwekken van angst bevindt zich vooral de propagandistische generatie van een massale, vermeende dreiging, die de bevolking met vastberadenheid moet bestrijden. (1)

Dat schrijft psychologieprofessor en cognitief wetenschapper Rainer Mausfeld in zijn boek „Angst und Macht“, dat in 2019, slechts enkele maanden voor de huidige crisis, werd gepubliceerd. Mausfeld gaat verder:

„Het doel van het verbergen van de eigen doelen en bedoelingen is het creëren van angst door het propagandistisch verklaren van een groot gevaar X, dat de bevolking moet tegengaan met een ’strijd tegen X‘.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: