Wat zit er echt achter de beschuldigingen van de VS dat Rusland een gewapende satelliet heeft gelanceerd, door Thomas Röper? | KenFM.de

wat-zit-er-echt-achter-de-beschuldigingen-van-de-vs-dat-rusland-een-gewapende-satelliet-heeft-gelanceerd,-door-thomas-roper?-|-kenfm.de

04-08-20 01:26:00,

Een standpunt van Thomas Röper.

Enkele dagen geleden meldden Britse en Amerikaanse militaire functionarissen dat Rusland naar verluidt een wapentest in de ruimte heeft uitgevoerd. Wat zit er achter deze rapporten?

Het onderwerp moet in een bredere context worden gezien, zoals tussen de regels door in de media kan worden gelezen. Het gaat om het NIEUWE START-verdrag. Onthoud: Het NEW-START verdrag is het laatste nog geldige ontwapeningsverdrag tussen de VS en Rusland, informatie over de ontwapeningsverdragen is te vinden in het gekoppelde artikel.

Het START-verdrag (Strategic Arms Reduction Treaty), dat een beperking van de kernkoppen van de grootmachten voorschreef, werd in 1991 van kracht. Het werd gevolgd door het START II-verdrag in 1993 en vervolgens het nieuwe START-verdrag in 2010. Deze verdragen, die altijd voor een beperkte periode werden gesloten, regelden het aantal kernkoppen van de twee kernmachten en zorgden ervoor dat er vandaag de dag, in vergelijking met de Koude Oorlog, veel minder van deze wapens zijn.

Maar het huidige NEW START-verdrag loopt af in februari 2021. Rusland heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een verlenging van het verdrag, Poetin heeft in het openbaar meermaals verklaard dat als de VS het verdrag voor verlenging stuurt, hij het onmiddellijk zou ondertekenen. Op de jaarlijkse persconferentie in december 2019 zei Poetin bijvoorbeeld

„We zijn bereid om de bestaande NEW START-overeenkomst gewoon te verlengen tot het einde van volgend jaar, gewoonweg om het geldige contract te verlengen. Als ze ons morgen het contract per post sturen, zijn we klaar om het te ondertekenen en terug te sturen naar Washington, dan hoeft de president het alleen maar te ondertekenen als hij er klaar voor is. Maar tot nu toe is er geen reactie gekomen op al onze voorstellen. En als NEW START afloopt, zal er niets meer over zijn in de wereld om een wapenwedloop te stoppen. En ik denk dat dat slecht is.

VS en China

Het probleem is dat de VS in principe wel bereid zijn om het verdrag te verlengen, maar dat ze een eis stellen die onvervulbaar is en niets met Rusland te maken heeft: ze willen dat China zich bij het verdrag aansluit.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: