Ratio | Mieke Mosmuller

ratio-|-mieke-mosmuller

05-08-20 09:14:00,

door

Mieke Mosmuller

05-08-2020

3 commentaren
Print!

Wie met een kritische blik naar deze corona crisis kijkt wordt langzaamaan met stomheid geslagen. De eerste golf was voorbij en we hebben die golf doorstaan, hoe dan ook. We hebben vooral de extreme maatregelen doorstaan, de gevolgen van die extreme maatregelen zullen we nog moeten leren dragen. Even leek er een rustperiode in te treden, maar al gauw kwamen er berichten van nieuwe besmettingen en meer besmettingen en meer besmettingen, overal besmettingen. Waarom met stomheid geslagen? 

Niet vanwege de tweede golf, wel vanwege het feit dat je zo langzamerhand geen woorden meer hebt voor het proces dat we meemaken.
We kunnen ons beklagen over het feit dat de mensen met denken hebben opgehouden. Denken met het verstand is steeds een zoeken naar verhoudingen, daarom heet verstand redelijkheid, ook wel ratio. Rede of ratio betekent tenslotte verhouding. Wanneer je getallen weergeeft, dan moet je ze plaatsen niet alleen in de context van de getallen, maar ook moet je aangeven waar die getallen precies op slaan. In welke verhouding staan de getallen tot andere getallen: 100.000 doden doet de vraag op komen naar de ratio: hoe groot is de bevolking? 100.000 doden op 200.000.000 mensen is naar verhouding niet zo verschillend van 6500 op 17.000.000. Dat moet er wel bij worden vermeld: de verhouding.

Anderzijds worden de verhoudingen grotesk geëxtrapoleerd: In een dorp werd 1 besmette persoon gevonden, op een bevolking van 2700 inwoners. Omgezet naar 100.000 inwoners is dat echter 36 besmette gevallen – volstrekt hypothetische rekenkunde, zonder enig verband met het werkelijke aantal besmettingen. 36 0p 100.000 is echter code oranje, wanneer je de bovengrens van 20 op 100.000 hanteert. Dus is het dorp een ernstige gevarenzone.

Wanneer je spreekt over besmettingen, dan wek je de indruk dat je spreekt over ziektegevallen. Zijn er in een dag 300 besmettingen in Nederland bijgekomen, dan komen de beelden die we zo rijkelijk hebben gezien bij ons op, van overvolle IC’s met zorg personeel in maanpakken, vechtend voor leven, tegen dood. Waar zijn de verhoudingen? Besmettingen betekent niet dat er over ziektegevallen gesproken wordt en het ligt natuurlijk wel voor de hand, dat wanneer je steeds meer en meer tests uitvoert, je steeds meer en meer niet symptomatische gevallen opspoort,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: