Er gebeurt iets in Duitsland. Door Anselm Lenz en Batseba N’Diaye… | KenFM.de

er-gebeurt-iets-in-duitsland-door-anselm-lenz-en-batseba-n’diaye…-|-kenfm.de

06-08-20 09:47:00,

Vanuit Berlijn ging een teken van liefde en vrede de wereld in: op 1 augustus verzamelden zich volgens verschillende schattingen ongeveer 1 miljoen mensen in de Duitse hoofdstad tegen het Corona-regime. De „Zomer van de Democratie“ is begonnen, de mensen in Duitsland bereiken een nieuwe verstandhouding.

Een recensie van Anselm Lenz en Batseba N’Diaye (redacteur van het weekblad Demokratischer Widerstand).

Het was de grootste bekende demonstratie in de Duitse geschiedenis. De optocht van de democratiebeweging, onder het motto „Het einde van de pandemie“, begon zoals gepland om 11 uur ’s morgens bij de Brandenburger Tor en marcheerde vier uur lang in de felle zon door Berlijn, om uiteindelijk de hoofdbijeenkomst te houden in de overvolle straat van 17 juni, waar honderdduizenden mensen duidelijk zichtbaar waren. Dit zijn foto’s die sindsdien de wereld rondgaan.

„Vrije pers voor vrije mensen“, eisten de Berlijners, net als op 4 november 1989, toen ongeveer een miljoen mensen waren samengekomen. Herinneringen aan de demonstratie ter beëindiging van de Vietnamoorlog werden gewekt door de vele vredesduiven en regenboogvlaggen. Op 4 november 1969 hadden 250.000 mensen zich verzameld in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Er kwamen foto’s in beeld van de vredesdemonstratie van 1983 in de Hofgarten van Bonn. In 2015 gingen mensen uit heel Duitsland de straat op tegen het sociale dumpingprogramma TTIP, dat moest worden afgeschaft. De laatste grote politieke bijeenkomst in Berlijn in 2018 was de Ondeelbare Demonstratie, die officieel ongeveer 250.000 deelnemers had.

Op zaterdag waren ook de nationale vlaggen van alle landen van de planeet te zien. Een teken van liefde en vrede ging van Berlijn naar de hele wereld. Vaak werden vlaggen van de landen Zweden en Wit-Rusland gepresenteerd, waar er praktisch geen beperkingen zijn tegen Corona zonder negatieve gevolgen.

Nieuwe democratiebeweging

De nieuwe democratische beweging in Duitsland klaagt dat onder het noodregime alle basisrechten zijn opgeschort, waaronder de vrijheid van vergadering, de vrijheid van wetenschap, een functionele persvrijheid en het recht op zelfbeschikking over het eigen lichaam. „Waarom vertrapt u onze grondrechten“, vroeg de deelnemers op hun spandoeken van de massale rally die door de democratiebewegingen Querdenken uit Stuttgart en Nicht ohne uns! uit Berlijn werd geïnitieerd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: