Captagon, Syrië en de media

captagon,-syrie-en-de-media

07-08-20 07:16:00,

Het verhaal van de recordvangst van 14 ton aan captagon eind juni door de Italiaanse politie in de havenstad Salerno blijkt in de Westerse media voor beroering te blijven zorgen. Deze week kwam de zogenaamde kwaliteitskrant The Washington Post op het verhaal terug (1)

Spionnen

En ook nu weer wees men zoals eerder Guy Van Vlierden in Het Laatste Nieuws en zusterkrant De Morgen richting Hezbollah. Men verwees dus niet naar de Syrische regering zoals het Duitse weekblad Der Spiegel en Jorn De Cock in De Standaard dat wat later deden.

Maar The Washington Post, een Amerikaanse topkrant zijnde, vergat er in haar verhaal bij te zeggen dat volgens de Italiaanse politie het hier om drugs ging afkomstig van ISIS.  Wat de lezers dan maar onthouden werd. Hen correct informeren is niet wat de WP interesseert. (2)

Neen, niet  ISIS maar dus de Libanese groep Hezbollah was volgens de auteurs van het artikel betrokken bij die handel. En waarop baseerde de krant zich? Wel heel simpel, dat waren: ‘Intelligence officials’ (spionnen), ‘investigators’ en ‘US officials’.

Wat in de praktijk wel eens om een en dezelfde persoon zou kunnen gaan, vermoedelijk dus iemand van de CIA of de Drug Enforcement Administration, de in drughandel gespecialiseerde Amerikaanse overheidsorganisatie. .

De vondst van 14 ton captagon in de Italiaanse havenstad Salerno heeft enkelen in de westerse alliantie tegen Syrië op het idee gebracht om een nieuwe lastercampagne tegen dat land en zijn inwoners op te zetten. Ze maakten echter alleen zichzelf uiterst verdacht. Nepnieuws zouden sommigen zeggen.

Maar omdat men natuurlijk ook wel eens een naam moest kleven op al die ‘boeiende’ informatie haalde men ook een zekere Matthew Levitt (3) boven, een ex-FBI man die in het verleden Hezbollah linkte aan de drugsproductie in Libanon en daar dus zijn verhaal aan toevoegde. Harde bewijzen moet men hier zeker niet zoeken. Ook de Washington Post is hier dus bezig geweest met het witwassen van ISIS. Geen verbazing.

Syrische oorlog

Maar wat is hier echt aan de hand? Volgens de beschikbare gegevens van de UNDOC, de VN-organisatie die de drughandel opvolgt, is de voornaamste markt voor captagon Saoedi-Arabië en is de drugproductie vooral een zaak van inderdaad Syrië maar dan vooral in het gebied waar die jihadisten opereren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: