Verlies van soevereiniteit over de interpretatie! | Door Anna Zollner | KenFM.de

verlies-van-soevereiniteit-over-de-interpretatie!-|-door-anna-zollner-|-kenfm.de

10-08-20 07:58:00,

„Voor zover ik weet… is dit nu, onmiddellijk!

Een mening van Anna Zollner.

Toen Günter Schabowski tijdens de persconferentie van 9 november een notitie voorlas die live op de DDR-televisie en -radio werd uitgezonden en die hem enkele seconden eerder was ontglipt zonder dat hij het van tevoren had kunnen controleren, maakte hij geschiedenis zonder betekenis. Hij kondigde onvrijwillig aan dat vanaf nu elke burger van de DDR het land mag verlaten, zelfs zonder een speciaal verzoek tot vertrek. De verordening, zei Schabowski destijds – stotterend in plaats van het aan te kondigen – „is voor zover ik weet onmiddellijk van toepassing. Onmiddellijk!“

De DDR was dus geschiedenis. De imperialistische beschermingsmuur – of beter gezegd de langste betonnen praline ter wereld – was uit elkaar gevallen en had zo een gigantische geopolitieke rots in beweging gezet.

De muur was meer dan het symbool van de Duits-Duitse divisie en Checkpoint-Charlie meer dan een gewone grenspost. Het zogenaamde IJzeren Gordijn liep langs de Duits-Duitse grens. Hier, in het midden van Duitsland, botsten twee politieke systemen met elkaar op het punt van bloed. En beiden toonden hun respectievelijke potentieel om de vijand aan deze grens uit te roeien. De NAVO, een offensief bondgenootschap zoals we dat nu kunnen zien, was tegen het Warschaupact, dat, zoals de CIA zelf later heeft bevestigd, altijd alleen maar bedoeld was om Moeder Rusland te verdedigen. De gekozen methodes waren ook allesbehalve „the fine English way“. Het was ook een brutale vuist, die er altijd was als het paste bij het Kremlin. In 1989 was het Kremlin echter niet meer dan een intellectuele ondergang van zichzelf, die via de nieuwe ster aan de Sovjethemel, Michael Gorbatsjov, de USSR probeerde te redden van een volledige en vooral ongecontroleerde ineenstorting.

Wat er daarna gebeurd is, is slechts aan enkelen bekend.

Westerse adviseurs, voornamelijk uit de VS en de service- en financiële sector, gebruikten de daaropvolgende jaren van onzekerheid en instabiliteit om het grootste land ter wereld qua oppervlakte als een kerstgans te ontginnen. Het Clinton-campagneteam bracht de „wodka-container“ Boris Yeltsin aan de macht en slaagde er bijna in om alle olie- en gasreserves van de voormalige USSR voor 25 jaar weg te geven aan Exxon.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: