De recessie van de eeuw | Door Christian Kreißeee | KenFM.de

de-recessie-van-de-eeuw-|-door-christian-kreiseee-|-kenfm.de

13-08-20 07:32:00,

Hoe de Corona lockdowns leiden tot de ergste economische crash van de moderne tijd…

Een standpunt van Christian Kreiß.

De economische crisis

In de afgelopen dagen zijn de laatste cijfers over de economische ontwikkeling in de VS en Europa gepubliceerd. Het Internationaal Monetair Fonds spreekt van een „crisis als nooit tevoren“ en het Instituut voor Internationale Financiën heeft een studie getiteld „Covid-19 lights the fuse“.

In het tweede kwartaal (april tot juni) van 2020 kromp de Amerikaanse economie met 9,5 procent op jaarbasis. Dit was „de grootste wee ooit“. Europa werd nog harder getroffen. De eurozone is in het tweede kwartaal van 2020 met 15 procent gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Dit betekent dat meer dan een zevende deel van de economische productie eenvoudigweg is verdwenen. Elke zevende product of dienst is er vandaag de dag niet meer. In de regel werden de landen met de zwaarste overheidsmaatregelen op het gebied van corona ook het hardst getroffen tijdens de economische neergang: de economie van Spanje kromp met 22 procent, die van Frankrijk met 19 procent en die van Italië met 17,3 procent. De Duitse economie kromp met 11,7 procent, de Zweedse economie met 8,2 procent.

Tegelijkertijd hebben de geïndustrialiseerde landen hun overheidsuitgaven in ongekende mate in de geschiedenis verhoogd om de tragische economische gebeurtenissen van de nieuwe schuldenlast te verzachten. Als gevolg daarvan hebben de rampzalige economische ontwikkelingen de arbeidsmarkt slechts in geringe mate bereikt. Vrijwel alle regeringen in de westerse wereld geven enorme sommen geld uit om de getroffen werknemers te beschermen tegen de neergang, bijvoorbeeld door middel van arbeidstijdverkorting. Als gevolg daarvan zijn de officiële werkloosheidscijfers in bijna alle landen veel lager dan de feitelijke werkloosheid of onderbezetting in werkelijkheid is. In feite was de werkloosheid in de meeste geïndustrialiseerde landen in het tweede kwartaal ten minste 20 procent, wat betekent dat ten minste één op de vijf mensen die in staat zijn om te werken geen of te weinig werk had.

Schuld op een nieuw hoogtepunt

Tegelijkertijd is de schuld tot nieuwe recordhoogte gestegen. Al in januari 2020, vóór de corona-handhavingsmaatregelen van de regering,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: