De Wereldbank wil ongeplugd water voor sloppenwijkbewoners in het midden van de pandemie | Door Norbert Häring | KenFM.de

de-wereldbank-wil-ongeplugd-water-voor-sloppenwijkbewoners-in-het-midden-van-de-pandemie-|-door-norbert-haring-|-kenfm.de

13-08-20 07:32:00,

Een commentaar van Norbert Häring.

De ontwikkelingslanden proberen de coronapandemie onder de meest ongunstige omstandigheden in te dammen. De Wereldbank verspreidt zich onder de bewoners van sloppenwijken, waar de hygiënische omstandigheden het moeilijkst zijn, om het water af te sluiten als hun verhuurders de waterrekening niet betalen. Daarachter ligt een basisfilosofie van ontwikkelingswerk die onmenselijk is.

De filosofie van de Wereldbank wordt al zo’n twee decennia lang „duurzame ontwikkeling“ genoemd; „duurzaam“ in de zin van rendabel op de lange termijn. Waar mogelijk moet ontwikkelingswerk worden uitgevoerd in samenwerking met particuliere bedrijven en hun stichtingen, want alleen als iemand op duurzame wijze geld kan verdienen aan ontwikkelingsbeleid, zal er genoeg geld binnenstromen om een blijvend verschil te maken. De afleiding hiervan is om zoveel mogelijk te privatiseren en te commercialiseren, dat wil zeggen om er een verhandelbaar goed van te maken.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Wereldbank in juli 2020, midden in de corona-pandemie, een wetenschappelijk artikel zal publiceren met de titel „Enforcing Payment for Water and Sanitation Services in Nairobi’s Slums“.

De vier auteurs, waaronder een econoom van de Wereldbank, een voormalig Argentijns vice-minister van Financiën en de bekende experimentele econoom Paul Gertler van de Universiteit van Californië, oefenden een van de beruchte Randomized Controlled Trials uit op arme Keniaanse sloppenwijkbewoners.

Strikte handhaving door middel van waterbarrières verbetert de betalingsmoraal en de financiële positie van de nutsbedrijven zonder dat dit politieke kosten met zich meebrengt.

In de sloppenwijken van Nairobi wonen de meeste mensen als pachters op percelen met een gemeenschappelijke watervoorziening voor iedereen. De landeigenaren zijn verantwoordelijk voor de waterrekening. Door middel van subsidies is de overheid erin geslaagd om de meeste huishoudens in ieder geval aan te sluiten op dergelijke opvangpunten voor stromend water. Veel verhuurders betalen echter niet de rekening en – mede daardoor – wordt het water vaak strikt gerantsoeneerd.

In lijn met de bedrijfsfilosofie van de Wereldbank hebben de vier bijna grenzeloos cynische auteurs nu, in samenwerking met het waterbedrijf, getest wat er gebeurt als landeigenaren worden bedreigd met waterafsluitingen, en dan desnoods worden ze gedwongen om mee te gaan.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: