Betekenen stijgende aantallen gevallen een groter risico voor het publiek? A Fact Check | Door Paul Schreyer | KenFM.de

betekenen-stijgende-aantallen-gevallen-een-groter-risico-voor-het-publiek?-a-fact-check-|-door-paul-schreyer-|-kenfm.de

14-08-20 01:24:00,

Een standpunt van Paul Schreyer.

De regering en de media waarschuwen er al enige tijd voor dat een toenemend aantal gevallen een grotere verspreiding van de pandemie en dus een toenemend risico voor de gezondheid van de bevolking zou betekenen. Is dit waar?

De feiten

Stijgende aantallen gevallen – d.w.z. een groeiend aantal positief geteste personen – kunnen inderdaad een belangrijke indicator zijn voor een gevaarlijke verspreiding van een virus, maar alleen onder bepaalde voorwaarden:

  • het aantal uitgevoerde tests moet constant zijn; als daarentegen niet alleen het aantal gevallen maar ook het aantal tests toeneemt, zal een vergelijking van de absolute aantallen gevallen geen zinvolle resultaten opleveren (als u meer zoekt, zult u meer vinden) – de ontwikkeling van de percentages positieve testresultaten is doorslaggevend
  • de keuze van de plaatsen waar de tests worden uitgevoerd, moet vergelijkbaar en representatief zijn voor de gehele bevolking; er is bijvoorbeeld geen vergelijkbaarheid van de cijfers als de tests de ene week in dagcentra worden uitgevoerd en de volgende week in verpleeghuizen onder oude en zieke mensen
  • de testresultaten moeten worden aangepast voor de vals-positieve resultaten
  • de test zelf mag niet positief zijn voor viruscomponenten van welke aard dan ook, met inbegrip van niet-besmettelijke virusfragmenten die geen risico vormen, maar alleen voor besmettelijk virusmateriaal dat zich kan verspreiden
  • de „gevallen“, d.w.z. de gevallen die positief zijn getest, worden in feite ziek in een mate en een ernst die ernstige bezorgdheid voor de hele bevolking rechtvaardigt

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, vormt een toenemend aantal gevallen een epidemiologisch relevant risico voor het publiek. Op dit moment is echter aan geen van deze voorwaarden voldaan:

  • het aantal tests neemt week na week toe en is sinds medio juni (16.6., week 24) in totaal met 75 procent gestegen (PDF, p. 12) – van 326.000 naar 573. 000; een vergelijking van het absolute aantal gevallen is dus misleidend en vervalsend; in verband met de uitbreiding van de test is het aantal gevallen in deze periode ruwweg verdubbeld, terwijl het percentage van degenen die positief zijn getest slechts is gestegen van 0,9 procent (16,6.) tot 1,0 procent (5,8.) (zie onderstaande grafiek)
  • er zijn geen officiële cijfers over de veranderende samenstelling van de testlocaties in de loop van de tijd (waar de tests plaatsvinden en in welke week);

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: