Kleurenrevolutie in Witrusland? – Wakker Mens

kleurenrevolutie-in-witrusland?-–-wakker-mens

16-08-20 07:30:00,

blankVlag van Witrusland

“Alle staten dienen zich te onthouden van het organiseren, helpen, bevorderen, financieren, aanmoedigen of tolereren van subversieve of terroristische gewapende activiteiten die bedoeld zijn om door geweld het regime van een andere staat te vervangen (regime change), noch in te grijpen in een binnenlandse strijd van een andere staat.”
Resolutie 2625, aangenomen op 24 oktober 1970 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Op 8 augustus waren er in Witrusland verkiezingen, deze werden door de zittende president, Loekasjenko, met 80,23% van de stemmen gewonnen. Meteen gingen er in het westen stemmen op over verkiezingsfraude en de oppositionele kandidate Svetlana Tichanovskaja claimde eveneens de verkiezingen gewonnen te hebben. In Minsk en andere grotere steden barstten onlusten los. Loekajenko wordt verweten de protesten hardhandig onderdrukt te hebben, duizenden demonstranten te hebben opgesloten en ze te hebben gemarteld. Aan de andere kant waren de demonstranten ook bepaald niet zachtzinnig, smeten met molotovcoctails en reden met auto’s op de politie in. De politie schoot met rubber kogels, een demonstrant werd gedood, wat aangezien de zware rellen nog mee valt.

De economische situatie in Witrusland is niet rooskleurig, maar verre van dramatisch. De economie funktioneert nog steeds volgens een post-communistisch stelsel, met veel staatsbedrijven en praktisch geen werkeloosheid. Omdat Witrusland niet meedeed aan de globale corona-maatregelen, vond er ook geen economische inzinking plaats. In het verleden was Loekasjenko zeer geliefd bij de bevolking, ook nu staat volgens analisten nog ongeveer 50% van de bevolking positief tegenover hem. Hij maakte dus een goede kans om de verkiezingen ook zonder fraude te winnen.

Loekasjenko was echter voor de verkiezingen buitengewoon nerveus, waarschuwde voor een Witrussische Majdan, en heeft o.a. 32 commando’s uit Rusland opgepakt, die volgens  geruchten door de Oekraïnse geheime dienst naar Witrusland waren gelokt.

Het is mogelijk dat Loekasjenko al een voorgevoel had hoe de situatie zich zou ontwikkelen, dat  zich het reeds bekende scenario van kleurenrevolutie/regime change zou gaan afspelen.

En dat komt niet uit de lucht vallen, sinds Loekasjenko aan de macht kwam in 1994, probeert het Westen aan de poten van zijn stoel te zagen. George W. Bush plaatste Witrusland op de lijst van schurkenstaten “outposts of tyranny”, samen met Cuba, Noord-Korea ect… En daaraan is in al die jaren niets veranderd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: