Wit-Rusland in de greep van een kleurenrevolutie? | Door Rainer Rupp | KenFM.de

wit-rusland-in-de-greep-van-een-kleurenrevolutie?-|-door-rainer-rupp-|-kenfm.de

17-08-20 07:48:00,

Een commentaar van Rainer Rupp.

De afgelopen dagen is Wit-Rusland het toneel geworden van een nieuwe regimewisseling op het grondgebied van de voormalige USSR. Probeert een volk hier zich te ontdoen van een tiran? Of is een andere „Maidan“ die hier wordt opgewonden door machtige krachten in het Westen, waar, zoals in 2014 in Oekraïne, nationalistische extremisten en fascisten, met de actieve steun van westerse regeringen, vooral in Washington en Berlijn, de rechtmatig gekozen president in een bloedige staatsgreep verjagen en de facto nog steeds de macht in het land hebben.

Er is inderdaad veel dat erop wijst dat de onrust in de Wit-Russische hoofdstad Minsk niet in de eerste plaats gaat over de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting, waarvoor de demonstranten, voor het merendeel jonge mensen, de straat op gaan. In feite lijken de echte trekkers in het Westen zich bezig te houden met het verkrijgen van een ander geopolitiek en geostrategisch voordeel ten opzichte van Rusland, waarvoor ze de jonge demonstranten, die in hun tienduizenden gemobiliseerd zijn, verbranden als nuttige idioten tijdens de rellen.

Wit-Rusland is namelijk een Oost-Europese staat en grenst aan Polen, Oekraïne, Litouwen, Letland en een bijzonder lange grens met Rusland. Vanaf de Russisch-Belgische grensovergang bij Boeda is het slechts 465 km naar Moskou via de E30. Het Wit-Russische leger, met name de luchtverdediging tegen de NAVO, is stevig geïntegreerd in de Russische defensie. Alleen al dit maakt een succesvolle staatsgreep in Minsk bijzonder aantrekkelijk in de ogen van de Westerse oorlogszuchtigen.

Al bij de vorige presidentsverkiezingen waren er overeenkomstige pogingen geweest om telkens een kleurenrevolutie op gang te brengen, maar in het verleden was de vonk niet aangewakkerd, omdat de Wit-Russen de afschrikwekkende voorbeelden uit de Oekraïne in gedachten hadden, eerst de gevolgen van de zogenaamde „Oranje Revolutie“ en daarna de Maidan.  Bovendien deed de meerderheid van de Wit-Russen het goed in de kleine dorpen, afhankelijk van de omstandigheden. De jaren van ellendige omstandigheden die de Russen in de jaren van de heerschappij van de door het Westen zo geliefde Grote Democraat Boris Jeltsin ten minste hebben moeten doormaken, zijn de Wit-Russen onder hun president Loekasjenko bespaard gebleven.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: