Beiroet was geen toeval… door Dirk Pohlmann. | KenFM.de

beiroet-was-geen-toeval…-door-dirk-pohlmann-|-kenfm.de

19-08-20 07:14:00,

Een commentaar van Dirk Pohlmann.

Op 4 augustus 2020 explodeerde iets, waaronder 2750 ton ammoniumnitraat, met onvoorstelbare kracht in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De explosie scheurde een krater met een diameter van meer dan 140 meter en een diepte van 43 meter. De grond schudde, wat in Cyprus nog steeds 240 kilometer verderop te voelen was. Grote delen van de stad werden verwoest, meer dan 220 mensen stierven, 6000 mensen raakten gewond, 300.000 mensen zijn dakloos. De explosie vernietigde ook een grote graanschuur, de graanvoorraad, die sinds 2019 buiten werking was, stortte in nadat Amerikaanse troepen ook graanschuren in Syrië aanvielen. Libanon’s bevoorrading duurde slechts ongeveer een maand. Er dreigde een hongersnood aan de horizon. De explosie en de daaruit voortvloeiende chaos verergerde de crisis waarin de meerderheid van de bevolking zich toch al bevond, door corruptie en uitbuiting van Libanon; in een mate die leidde tot massale protesten. Zes dagen na de explosie werd de regering van Hassan Diab gedwongen af te treden en kreeg ze de schuld van de explosie en de gevolgen ervan.

Het is nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd. In de reguliere media werd melding gemaakt van de explosie van 2750 ton ammoniumnitraat, veroorzaakt door ongelooflijke slordigheid en onbekwaamheid van de autoriteiten, die in 2014 werd aangetroffen op het Moldavische vrachtschip Rhosus, dat door de havenautoriteiten van Beiroet uit de vaart werd genomen en later zonk. Dit is ook de officiële Libanese versie, maar die werd vanaf het begin tegengesproken, zowel in Libanon als wereldwijd. Wat in de reguliere media slechts sporadisch of helemaal niet werd genoemd. Eén ding is zeker: de kapitein van het noodlijdende schip kon de doorvaart door het Suezkanaal niet betalen en had daarom Beiroet aangedaan. Het geladen ammoniumnitraat was eigenlijk bedoeld voor Mozambique, waar het zou worden verwerkt tot explosieven. Het schip werd door de eigenaars achtergelaten en door de Libanese autoriteiten in beslag genomen. De lading van de Rhosus werd van september 2014 tot oktober 2015 naar een opslagplaats in de haven gebracht, voordat het schip in 2018 aan de pier zonk. De 2750 ton ammoniumnitraat bleef in het magazijn totdat een brand, naar verluidt veroorzaakt door laswerkzaamheden in het magazijn,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: