The Sanctioned Strike Back | Door Rüdiger Rauls | KenFM.de

the-sanctioned-strike-back-|-door-rudiger-rauls-|-kenfm.de

19-08-20 07:15:00,

Decennialang zijn staten die zich niet onderwerpen aan de belangen van de VS en de waarden van het Westen lastiggevallen met sancties. Zijn er nu tekenen van ontwikkelingen die het einde van deze economische terreur kunnen inluiden? Hebben de VS en het Westen van de waarden zichzelf dodelijke sancties opgelegd?

Een standpunt van Rüdiger Rauls.

Vechten voor distributie

De VS is nog steeds de sterkste economische macht ter wereld, maar de Chinezen zitten hen op de hielen. In tegenstelling tot de Amerikanen hebben zij een plan: zij willen in 2025 de technologische leider worden in tien industriële sectoren. De VS en het Westen als geheel hebben hier niets op tegen, behalve obstakels.

Niet dat het hen aan wetenschappelijke en economische competentie ontbreekt. Maar in tegenstelling tot China ontbreekt het in het Westen aan sociale cohesie. Het is blijkbaar niet meer denkbaar dat de verschillende sociale groepen in het Westen zich verenigen in het belang van de economische ontwikkeling. Volgens het Westen kan dit alleen maar een uiting zijn van een autoritair systeem.

De westerse samenlevingen worden daarentegen opgegeten door de strijd van belangen en maatschappelijke groeperingen om voordelen in de verdeling van de sociale rijkdom. Op politiek niveau komt dit getouwtrek binnen de samenlevingen overeen met de geschillen tussen de westerse staten over de verdeling van de markten.

Ondanks de oppervlakkige gehechtheid aan zogenaamde westerse waarden, zijn ze vijandig tegenover elkaar. Deze vijandigheid en concurrentie komt het duidelijkst tot uiting in het economisch beleid van de VS. Steeds vaker valt de grote broer zijn kleinere broers lastig met tarieven, sancties en economische bedreigingen als ze niet naar zijn pijpen dansen.

Het meest recente en ontmaskerende voorbeeld van de Amerikaanse meedogenloosheid is het Amerikaanse dreigement aan de haven van Sassnitz dat deze financieel zal worden vernietigd als het de aanleg van de Nord Stream 2-pijpleiding blijft steunen. Zijn dit de westerse waarden waarmee men zich pretendeert te onderscheiden van andere bedrijven? De roversbaronnen en de pikorde van het kippenhok zijn daarentegen bijna beschaafd, of in ieder geval voorspelbaarder.

Onder druk

De vraag is: Waarom doen de Amerikanen dit? Ze pleiten immers al tientallen jaren voor vrijhandel.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: