Washington’s getuige bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, door Norbert Häring. | KenFM.de

washington’s-getuige-bij-het-ministerie-van-buitenlandse-zaken,-door-norbert-haring-|-kenfm.de

20-08-20 10:38:00,

Twee jaar „evenwichtig partnerschap

Een standpunt van Norbert Häring.

Over enkele dagen, op 22 augustus, is het de tweede verjaardag van de eerste proclamatie van een Duitse „strategie voor de omgang met de VS“ door Heiko Maas, genaamd „evenwichtig partnerschap“. Er was sprake van „rode lijnen“. De dreigementen en sancties van de VS tegen Duitse personen en bedrijven, die nog steeds van kracht zijn, nodigen de vraag uit: Hoe hebben de SPD-politicus en de minister van Buitenlandse Zaken deze strategie met leven gevuld?

Op basis van mijn artikel uit augustus 2018: De trans-Atlantische verdovingsgranaten van Heiko Maas en de ervaringen van het eerste halfjaar had ik de strategie van Maas voor een „evenwichtig partnerschap“ een verklaring van onderwerping genoemd die slim gecamoufleerd werd door niet-serieuze praatjes over rode lijnen. Twee jaar later wil ik dit harde oordeel herzien in het licht van de ontwikkelingen die zich sindsdien hebben voorgedaan.

Hard op Nordstream 2

Laten we eens kijken naar de huidige situatie. Op dit moment zorgt de dreiging van drie Amerikaanse senatoren om de Oostzeehavenstad Sassnitz „financieel te vernietigen“ voor opschudding. Eerder waren de burgemeester en andere verantwoordelijken al bedreigd met Amerikaanse strafmaatregelen die in strijd waren met het internationale recht. Zij moeten worden gedwongen om te voorkomen dat het Russische pijpleidingverleggingsvaartuig de Nordstream 2-pijpleiding voltooit. Het schip was daarheen gebracht omdat de internationale gespecialiseerde bedrijven die er tot dan toe aan gewerkt hadden, hun werk stopzetten vanwege de Amerikaanse sancties, die in strijd waren met het internationale recht. Vertegenwoordigers van Duitse bedrijven en ondernemersverenigingen en politici eisten vrijwel unaniem dat deze aanval van de VS resoluut zou worden bestreden.

Dit dwong zelfs minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas om tijdens een bezoek aan Moskou een kritische verklaring af te leggen. Hij zei tegen de pers: „Geen enkele staat heeft het recht om zijn energiebeleid aan de EU voor te schrijven. En dat zal ook niet lukken.“ Hij zei „EU“, niet „Duitsland“. In overeenstemming hiermee legde hij uit dat de Duitse regering haar voorzitterschap van de Raad tot het einde van het jaar zou gebruiken om de kwestie van de Europese soevereiniteit te bevorderen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: