We doen aan journalistiek! | Door Roland Rottenfußer | KenFM.de

we-doen-aan-journalistiek!-|-door-roland-rottenfuser-|-kenfm.de

20-08-20 10:38:00,

De Rubicon doet wat bijna het hele medialandschap weigert te doen: we geloven geen oude wijvenverhalen, werken onderzoekend, stellen ongemakkelijke vragen en dagen nu ook de politiek juridisch uit.

Een gezichtspunt van Roland Rottenfußer.

Een gezegde luidt: „Journalistiek betekent iets brengen wat anderen niet willen publiceren. Al het andere is PR. In die zin betekent journalistiek voor ons het stellen van de juiste vragen, vooral als ze ongewenst „boven“ zijn. Het betekent durven doorgaan en de staat en de elites uitdagen waar nodig. En, indien nodig, de juridische weg te bewandelen waar kritische vragen niet meer gesteld of tot zwijgen gebracht worden om de belangen van de machtigen te beschermen. Om onvoorwaardelijk te strijden voor waarheid, oprechtheid en verlichting – voor hen die noch „agentschappen“ noch „perswoordvoerders“ hun eigen noemen en die anders gemakkelijk ten prooi zouden kunnen vallen aan de leugens van degenen die hierboven zijn genoemd. Als dit niet gebeurt, zullen de pers, de vrijheid en de democratie wegkwijnen als een spier die niet al te lang is gebruikt. Het schandaal is niet onze consequent agressieve journalistiek, maar het feit dat bijna alle andere media gewoonweg hun werk niet doen in Corona-tijden.

Wat doen we daar eigenlijk? Waarom brengt de Rubicon dag in dag uit nieuws, analyses en opinieartikelen over het onderwerp „Corona“, waarbij de overgrote meerderheid van de politici, de media en ook de „normale bevolking“ wordt beledigd, belasterd en gemarginaliseerd? Hadden we het niet makkelijker kunnen maken voor onszelf? Het stressniveau is voor ons allemaal hoog – professioneel, maar ook persoonlijk en emotioneel, want als lid van de groep „Corona ontkenners“ wordt u tot in uw privéleven met aanvallen geconfronteerd. We hadden ons kunnen terugtrekken en binnen onze „comfortzone van de opinie“ kunnen blijven – met bijdragen over oorlogspolitiek, klimaat en een beetje mediabestrijding over meer onschadelijke onderwerpen als „Wie wordt de kandidaat van de Unie voor de kanselier?

Zodat niemand ons kan beschuldigen van het volledig vermijden van het explosieve onderwerp Corona, hadden we hier en daar iets kritisch kunnen schrijven – maar dan wel op een manier die de meeste mensen geen pijn doet. Voor één keer een sociale reportage over de situatie van alleenstaande moeders en de winkelier die zijn broodwinning verliest – onderwerpen die hun rechtvaardiging hebben.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: