Politiemensen en demonstranten: ga niet in op provocaties!

politiemensen-en-demonstranten:-ga-niet-in-op-provocaties!

23-08-20 09:02:00,

Op 21 juli (Malieveld) en op 20 augustus (Plein) kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Van beide kanten vonden er provocaties plaats. Het is van groot belang zulke incidenten bij toekomstige acties te voorkomen.

Om te beginnen een persoonlijke noot:

Ik ben de achterkleinzoon van een veldwachter, de kleinzoon van een politieman en de neef van nog weer een andere politieman en de zoon van iemand die doceerde aan een politieschool.

Als iemand kan bevestigen dat politiemensen MENSEN zijn en – ook in moeilijke omstandigheden – met respect en liefde behandeld behoren te worden, dan ben ik het wel.

Daarom gaan de provocaties van de afgelopen weken me aan het hart.

Ik wil hier twee voorbeelden toelichten: het incident met de man met de fiets (op 21 juli in Den Haag) en de acties van de ‘Romeo’s’ (op 20 augustus, ook in Den Haag).

Dit is mogelijk niet wat het lijkt te zijn

De beelden hieronder riepen grote verontwaardiging op. Zo op het oog zonder enige aanleiding valt een agent een fietser van achter aan. De aangevallene reageert furieus en slaat terug met zijn fiets. Althans, dat is wat je ziet gebeuren. Of liever: wat je denkt dat je ziet gebeuren.

Ik was ook direct boos toen ik deze beelden zag. Al vond ik de reactie van de fietser wel wat erg fors en ook al verbaasde ik me overhet feit dat hij zijn fiets als wapen gebruikte. Dit getuigt niet van erg veel liefde voor je fiets….

Gisteren vond ik een mapje met beeldmateriaal van 21 juni dat me door een lezer is toegestuurd. Dit mapje was in alle hectiek ondergesneeuwd geraakt. Wat jammer is, want het zijn uitstekende opnamen (nogmaals dank!).

Er bleek een video-opname in te zitten van dit incident. Met goed geluid. En toen hoorde ik een gedeelte van de woordenwisseling die voorafging aan dit incident.

Een van de omstanders beledigde de agenten met de opmerking dat “over het algemeen de domste mensen bij de politie werken.” Misschien liet de aanvallende agent zich provoceren door deze (of een andere) belediging.

De fietser kan een toevallige voorbijganger zijn die van zichzelf al een kort lontje heeft en furieus reageert omdat hem de doorgang wordt versperd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: