Aanval op de ziel | Door Andreas Heyer | KenFM.de

aanval-op-de-ziel-|-door-andreas-heyer-|-kenfm.de

25-08-20 07:45:00,

Studies in verschillende landen leveren bewijs voor de impact van het lockdown beleid op de geestelijke gezondheid van de bevolking.

Een uitzichtpunt van Andreas Heyer.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing, onthult een hoog percentage van specifieke zelfmoordgedachten, vooral onder de jongere generatie tijdens de corona lockdown. Evenzo blijkt uit enquêtes in verschillende landen dat angststoornissen en depressies bij de bevolking aanzienlijk zijn toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De verantwoordelijken zien zichzelf echter nog steeds als de beschermers van de volksgezondheid.

In de Verenigde Staten heeft het National Center for Health Statistics (NCHS), dat deel uitmaakt van het Center for Disease Control (CDC), samen met het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek, vanaf 23 april 2020 90-dagen onderzoeken uitgevoerd om de psychologische „gevolgen van de coronaviruspandemie“ in de Amerikaanse bevolking te beoordelen. Het NCHS heeft in zijn representatieve onderzoeken een drievoudige toename van het optreden van angstige en depressieve symptomen vastgesteld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Terwijl uit de regelmatige enquêtes die het agentschap in het tweede kwartaal van 2019 onder huishoudens heeft gehouden, blijkt dat er 11 procent van de bevolking angst- en depressieverschijnselen heeft, kwamen deze in het tweede kwartaal van 2020 bij ongeveer 35 procent van de deelnemers aan het vergelijkbare onderzoek voor. Met een aandeel van ongeveer 50 procent was de opeenstapeling van symptomen vooral uitgesproken onder de jonge bevolking tussen 18 en 29 jaar.

In een verdere studie, uitgevoerd door het CDC als onderdeel van de „Morbidity and Mortality Weekly Reports“, werd een representatief onderzoek uitgevoerd bij 5.412 volwassen Amerikaanse burgers over geestelijke gezondheid tijdens de Covid-19 controlemaatregelen, van 24 tot 30 juni 2020. Terwijl 31 procent van de respondenten aangaf dat ze angst- of depressieverschijnselen hadden, zei 11 procent van de respondenten dat ze in de afgelopen 30 dagen serieus hadden nagedacht over zelfmoord. Met 26 procent was het aandeel met ernstige zelfmoordgedachten bijzonder hoog onder 18- tot 24-jarigen.

Een andere groep die vooral last had van psychologische symptomen was het kwart van de steekproef dat gratis zorg verleende aan mensen die hulp nodig hadden – bijvoorbeeld familieleden of vrienden: 56 procent meldde angstige of depressieve symptomen en 31 procent ernstige zelfmoordgedachten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: