Zweden: geen hysterie, lockdown of maskers. En..??

zweden:-geen-hysterie,-lockdown-of-maskers-en.??

25-08-20 06:49:00,

X
X

Zweden: geen hysterie, lockdown of maskers.
En toen..??

x
2020 © Domnique Sandbrook HIER | deze versie/vertaling:
2020 © WantToKnow.nl/be

x

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: Zweden is niet in de verlammende ‘corona-coma’ geraakt en leeft in de heerlijke normaliteit, die wij wellicht al vergeten zijn.. Maar is dit hét bewijs dat wij het in andere landen allemaal vreselijk mis hebben? En dat de ‘gezonde corona-maatregelen’ volledige hysterie zijn..? Een paar dagen geleden maakte ik een wandeling naar een winkelstraat; een glorieuze ochtend en de parken en cafés zaten vol met gezinnen die van de zon genoten. Misschien waren de winkels iets stiller dan een jaar geleden, dat kan, maar ze waren wel druk genoeg. De restaurants waren zich aan het voorbereiden op de lunch; de stemming was ontspannen en vrolijk. En niemand – ja, niemand – droeg een mondmasker.

Dat is natuurlijk een inkoppertje, want ik was dus niet in Groot-Brittannië, maar in Zweden, een natie die in Europa alleen staat in het weigeren van de rigoureuze lockdown. Pas toen ik in de rij stond, om voor mijn zoon een ijsje te kopen, werd ik écht getroffen door het contrast met de situatie thuis. Zoals de meeste mensen had ik ook nooit gedacht dat de lockdown zo lang zou duren, of dat de gevolgen zo rampzalig zouden zijn. Een paar weken nadat Boris Johnson de draconische beperkingen op levens en levensonderhoud had aangekondigd, schreef ik, dat de angst voor een tweede Grote Depressie was overgewaaid, en dat Groot-Brittannië met de juiste geest snel terug zou stuiteren.

Nee, het is geen lichtkrant of fotoshop; deze gele sticker zit daadwerkelijk op het spreekgestoelte geplakt. Met daar áchter premier Boris Johnson van Engeland, voor het geval je hem niet opgemerkt zou hebben..

Maar naarmate de maanden verstreken en we in inertie zonken, verdampte mijn optimisme.. Recente cijfers suggereren dat onze Britse economie in de eerste drie maanden van de lockdown met maar liefst 20% is gekrompen, een veel ergere daling dan in andere industrielanden zoals de VS en Duitsland. De meeste deskundigen geloven zelfs, dat het ergste nog moet komen, met de voorspelling van de Bank of Engeland dat de werkloosheid tegen het einde van het jaar 2,5 miljoen zal bedragen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: