Leaving the field

leaving-the-field

26-08-20 10:02:00,

Regelmatig wordt mij gevraagd waarom ik geen blogs meer schrijf of interviews geef over COVID-19.

De Schotse huisarts Malcolm Kendrick zei in een recente blog over COVID-19:

‘It is said that the first casualty of war is the truth. Never has this been more certain that with COVID. In this case, first we killed the truth, then we killed science, then we beat inconvenient facts to death with a club. It is all extraordinarily depressing.’

Ik hoorde onlangs de volgende anecdote:

‘Een patient vroeg aan zijn huisarts: ‘Wanneer is de corona-crisis over?’

De huisarts antwoordde: “Dat weet ik niet, want ik ben geen politicus’’

Ik ben een kritisch denkende wetenschapper, en geen politicus, ik heb geen belangen bij een bepaalde mening en na vijf maanden ‘corona-crisis’ snap ik nog steeds bar weinig over het gevoerde beleid in relatie tot de catastrofale gevolgen voor individuele gezonde mensen en de samenleving in zijn geheel. Er is tot mijn verbazing geen dialoog, de media volgt een bepaalde starre koers, de politiek is waarlijk onnavolgbaar en de invloed van kritisch denkenden en barricaden-beklimmers is marginaal en wordt ruimhartig geridiculiseerd. Het is een taboe om je kritisch uit te laten over COVID-19 met alle gevolgen van dien als je dit toch doet. En dat is, om met Malcolm Kendrick te spreken ‘Extraordinary depressing‘.

Ik heb vanaf het begin van de pandemie gezegd: ‘Er is meer in de wereld dan COVID-19’. Ik bedoelde daarmee dat ik vind dat het credo ‘COVID dixit’ de wereld onterecht geheel beheerst en er nog veel meer ziekten en issues zijn om je druk over te maken. Daarom zal ik mij nu meer bezighouden met andere ziekten dan COVID-19 en mijn kritische denken en tijd daaraan besteden. Zij moeten meer aandacht krijgen.

Vandaag zie ik in en buiten het ziekenhuis de gevolgen van vijf maanden angst voor het veronderstelde ‘killervirus’: anderhalve meter regels overal en de werkelijke onmogelijkheid om deze overal en adequaat te volgen. Mensen die hun mond en neus afdekken met allerlei niet-medische gezichtsmaskers. Sommigen zijn efficiënt, maar de meeste helemaal niet en zijn zelfs contraproductief.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: