Covid-19 steekt de lont aan op de schuldmarkten | Door Christian Kreiß | KenFM.de

covid-19-steekt-de-lont-aan-op-de-schuldmarkten-|-door-christian-kreis-|-kenfm.de

28-08-20 07:35:00,

Hoe de Corona lockdowns veel landen in een schuldencrisis storten.

Een standpunt van Christian Kreiß.

In april 2020 heeft het Institute of International Finance, een wereldwijde vereniging van financiële instellingen, een studie getiteld „Covid-19 lights the fuse“.1 De banklobbyorganisatie, die zich zorgen maakt over het in gebreke blijven van schulden, betekende de lont op de schuldbom. In april bedroeg de wereldwijde schuld al 322 procent van het nationale product van de wereld. Inmiddels is het waarschijnlijk gestegen tot meer dan 350 procent, wat in reële termen onmogelijk is terug te betalen. Ter vergelijking: toen de financiële crisis in 2007 uitbrak, bedroeg de schuld ongeveer 282 procent van het mondiale bbp, wat toen al onhoudbaar was2.

In een in juni 2020 door het IMF gepubliceerde studie3 wordt gesteld dat in het afgelopen decennium de grootste, sterkste en breedste schuldverhoging in de ontwikkelingslanden en de opkomende landen heeft plaatsgevonden in de afgelopen 50 jaar. Sinds 2010 is hun schuld ten opzichte van het nationaal product met 60 procentpunten gestegen tot 170 procent van het bbp in 2019. Zonder China zou deze verhouding met 20 procentpunten zijn gestegen tot 108 procent. Het aandeel van de overheidsschuld van buitenlandse investeerders is gestegen tot 43 procent en het aandeel van de bedrijfsschuld in buitenlandse valuta is gestegen van 19 procent van het bbp in 2010 naar 26 procent in 2018. In de bijzonder arme landen was de schuldquote gestegen van 47 procent in 2010 naar 65 procent in 2019.

Een vijfde van de schuld van productie- en dienstverlenende bedrijven in de opkomende markteconomieën (met uitzondering van China) luidt momenteel in vreemde valuta.4 Hoe moeten arme landen deze schuld terugbetalen in het licht van een ineenstortende wereldeconomie en een krimpende wereldhandel van ten minste 13 procent,5 terwijl het veel moeilijker is om aan vreemde valuta te komen via de export? Bovendien zullen tegen het einde van 2020 meer dan 20 biljoen dollar aan schulden en obligaties vervallen, zodat ze ofwel moeten worden terugbetaald ofwel verlengd door nieuwe leningen, waarvan 4,3 biljoen in de opkomende markten (inclusief China). Van dit bedrag is 730 biljoen dollar aan schuld (inclusief China) in vreemde valuta.6 Ter vergelijking: het mondiale bbp bedroeg in 2019 ongeveer 86,6 biljoen dollar7.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: