Nieuw onderzoek: Gates Foundation koopt media Welzijn | Door Rainer Rupp | KenFM.de

nieuw-onderzoek:-gates-foundation-koopt-media-welzijn-|-door-rainer-rupp-|-kenfm.de

31-08-20 08:56:00,

Een commentaar van Rainer Rupp.

Het Amerikaanse mediatijdschrift „Columbia Journalism Review (CJR)“, dat om de zes maanden verschijnt en ondertussen online wordt bijgewerkt, is een product van de „Columbia School of Journalism“, die deel uitmaakt van de gerenommeerde Columbia University in New York. In het verleden heeft het CJR Journalism Magazine zich zelden onderscheiden van de uniforme brij die dag in dag uit door de zelfbenoemde neoliberale „kwaliteitsmedia“ in de keel van het Amerikaanse volk wordt gestopt.

Maar CJR magazine, net als de andere blinde kippen New York Times, Washington Post, en de CCN nepnieuwszender, vindt af en toe een kern van waarheid. Dit was onlangs het geval toen Tim Schwab op 21 augustus een artikel publiceerde in CJR Magazine over zijn onderzoek naar de financiële invloed van de „Bill and Melinda Gates Foundation“ op de media-aandacht voor de Stichting in de Verenigde Staten, Europa en daarbuiten.

De onderzoeksjournalist Schwab begint zijn artikel met een sterk voorbeeld in de vorm van National Public Radio (NPR), een Amerikaanse vereniging van publieke en private radiostations. Hij volgt een programma van de NPR-journalist die een project onder leiding van Harvard University presenteerde onder de titel „The Seattle Housing Experiment“.

Het project was een illusoire poging om huisvesting te vinden voor gezinnen met een laag inkomen in welvarende buurten die hun kinderen toegang zouden geven tot betere scholen en andere mogelijkheden om „de cyclus van armoede te doorbreken“. Volgens de onderzoekers die in het programma worden geciteerd, zouden deze kinderen dan in de loop van hun leven $183.000 meer kunnen verdienen – een prognose die meer typisch is voor politici dan voor wetenschappers, vooral omdat het huisvestingsprogramma zich nog niet eens in de experimentele fase bevindt. Maar dit wordt slechts terloops vermeld.

Belangrijk is dat in dit verhaal, dat het hart van de doe-het-zelvers verwarmt met zoveel liefdadigheid, de charitatieve „Bill & Melinda Gates Foundation“ wordt genoemd als de enige aanhanger van het project. En dit twee keer. Want het NPR-station wordt ook ruimhartig gesteund door de Gates Foundation, die aan het eind van de NPR-uitzending wordt aangesproken: „En we moeten er rekening mee houden dat de Gates Foundation een financiële steunpilaar is van NPR“.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: