Het gepolitiseerde virus door Rüdiger Rauls | KenFM.de

het-gepolitiseerde-virus-door-rudiger-rauls-|-kenfm.de

01-09-20 08:03:00,

Een standpunt van Rüdiger Rauls.

Het Covid-virus19 is niet alleen een gevaar voor het leven en de ledematen, het bedreigt ook het weefsel van de mondiale betrekkingen en stelt met name de stabiliteit van de westerse samenlevingen ter discussie.

Gespecificeerde

In 2015 had China het initiatief „Made in China 2025“ uitgeroepen. Daarmee had het land het aangedurfd om zijn aanspraak op technologisch leiderschap in de wereld te registreren. Dit plan zag op de troon van de waarde West, die toen nog gevangen zat in het idee dat China de werkbank van de wereld was en dat ook in de nabije toekomst zou blijven.

Opnieuw is het Westen van de waarden over zijn eigen arrogantie gestruikeld. China was niet in staat geweest om te worden ontmanteld zoals de USSR in zijn tijd door de strategie van „verandering door toenadering“, en het Silk Road project, dat de waarde die het Westen in eerste instantie had glimlachte, werd een overweldigend succes. Nu staat hij aan de zijlijn en moet hij toekijken hoe de Zijderoute zich ontwikkelt tot een enorm stimuleringspakket voor de Chinese economie. De economische en financiële macht van China vergroot ook zijn politieke invloed in de wereld.

Voor het Westen van de waarden onbegrijpelijk en onvoorstelbaar, had het land zich onder leiding van een communistische partij zo enorm ontwikkeld dat het niet alleen als een economische, maar in toenemende mate ook als een politieke bedreiging werd gezien. In maart 2019 verklaarde de EU China niet alleen tot economische concurrent, maar ook tot strategische concurrent en tegenstander van het systeem.

Aangezien de EU echter afhankelijk was van China als koper van Europese goederen, met name Duitse goederen, stonden de Europeanen op de drempel van een massale confrontatie in een politiek geschil. Bovendien is Brussel het, gezien de economische betrokkenheid van China in sommige EU-landen, niet altijd eens over de manier waarop met China moet worden omgegaan.

Aan de andere kant proberen de VS, met name onder Trump, de economische opkomst van China te belemmeren om de eigen economie te beschermen tegen de Chinese concurrentie. Technologisch toonaangevende bedrijven als Huawei, ZTE en, meer recentelijk, Tiktok, Tencent en Alibaba worden gehinderd of zelfs helemaal uit de westerse markt geduwd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: