Nog meer straling in het milieu door zes SMART-L radars?

nog-meer-straling-in-het-milieu-door-zes-smart-l-radars?

31-08-20 10:09:00,

Het Ministerie van Defensie wil in 2021 een SMART(Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting-Longrange)-L radar plaatsen, die door de Koninklijke Luchtmacht (KLu) gebruikt zal worden om het luchtruim boven Nederland te bewaken. Dit naast de vijf al bestaande SMART-L radarsystemen, die Nederland al heeft. In 2018 zijn er vier SMART-L MM/N radars geleverd aan de Koninklijke Marine voor de vier Luchtverdedigings- en Commandofregatten en twee SMART-L MM/F radars aan de Koninklijke Luchtmacht voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim. De eerste grondgebonden SMART-L staat in Wier, een dorp in de gemeente Waadhoeke, Friesland en voor de tweede grondgebonden SMART-L is de beoogde locatie Herwijnen, gemeente West-Betuwe in Gelderland. Hierdoor kunnen de Smart-L’s radarsystemen toezicht houden op 1,4 miljoen vierkante kilometer (558.938 vierkante mijl). Dit zorgt er niet alleen voor dat het gehele Nederlandse luchtruim door de radars wordt gedekt, maar ook aanzienlijke delen van het Noord-Europese luchtruim.

Zes SMART-L

In december 2017 werden de eerste vier van totaal 6 SMART-L radars geplaatst op de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF) van de Zeven Provinciën (fregat), waarmee zij in staat zijn om een vlootverband te beschermen tegen vijandelijke dreigingen. De eerste grondgebonden Smart-L bij Weir, is in 2020 operationeel verklaard en de tweede, nabij de stad Herwijnen, wordt naar verwachting in 2021 operationeel verklaard.

Wat is de SMART-L radarmast

SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, L ongrange) is een geavanceerde luchtverdedigingsradar ontwikkeld door Thales Nederland. De SMART-L werkt in de B-band (de vroegere L-band, de aanduiding van het frequentiegebruik in het radiospectrum van 1 tot 2 gigahertz) en is geschikt voor lange afstand waarneming vanaf de grond, de zee en de lucht op zoek naar ballistische raketten*. Er bestaan 3 beschikbare versies van de SMART-L De:

-SMART-L MM/N (Multi Mission Naval). Vanaf 2018 zullen vier SMART-L MM/N radars geleverd worden aan de Koninklijke Marine voor de vier Luchtverdedigings- en Commandofregatten;

-SMART-L MM/F (Multi Mission Fixbased). Tevens worden twee SMART-L MM/F radars geleverd aan de Koninklijke Luchtmacht voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim;

-SMART-L MM/D (Muti Mission Deployable). De SMART-L MM / D, is ontworpen om lucht- en ballistische raketafweer-surveillancetaken uit te voeren dankzij de actieve elektronisch gescande array (AESA)** en galliumnitride (GaN) –technologie.

*Een ballistische raket is een wapen dat wordt afgevuurd op een vooraf bepaald doel en wordt weggeschoten door een raketmotor.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: