Wie wil president Loekasjenko omverwerpen?, door Thierry Meyssan

wie-wil-president-loekasjenko-omverwerpen?,-door-thierry-meyssan

01-09-20 10:55:00,

De westerse pers benadrukt Svetlana Tikhanovskaja als de winnaar van de Wit-Russische presidentsverkiezingen en beschuldigt de vertrekkende president Aleksandr Loekasjenko van geweld, vriendjespolitiek en verkiezingsfraude. Uit een analyse van het land blijkt echter dat het beleid van de president in overeenstemming is met de wensen van de burgers. Achter deze verzonnen ruzie schuilt het schrikbeeld van de Oekraïense Euromaidan en een breuk met Rusland.

JPEG - 49.5 kB
Svetlana Tikhanovskaja is erin geslaagd om duizenden liberalen en neonazi’s samen te brengen tegen president Loekasjenko.

Een van de doelstellingen van de Euromaidan-coupé (Oekraïne, 2013-2014) was het afsnijden van de zijderoute in Europa. China heeft hierop gereageerd door zijn route te wijzigen en door Wit-Rusland te laten lopen. Vanaf dat moment probeerde Minsk zich te beschermen tegen dezelfde destabilisatie door een evenwichtiger beleid ten opzichte van het Westen te voeren, door deel te nemen aan militaire manoeuvres met Moskou en door in te stemmen met de levering van wapens aan de Daesh, die Moskou in Syrië bestrijdt.

Ondanks het uitstel van Minsk kwam de CIA echter tussenbeide ter gelegenheid van de presidentsverkiezingen van 2020. Svetlana Tikhanovskaya daagde de vertrekkende president, Alexander Loekasjenko, uit die zich kandidaat stelde voor een zesde termijn. Ze kreeg slechts 10% van de stemmen, riep fraude en vluchtte naar Litouwen, waar de Fransman Bernard-Henri Lévy haar haastte om haar te verwelkomen. De westerse pers hekelde unaniem de “dictator” en suggereerde dat Madame Tikhanovskaïa de overwinning had behaald bij de stemming.

De realiteit is veel complexer.

In de eerste plaats, hoewel het heel goed mogelijk is dat de verkiezingen werden gemanipuleerd ten gunste van de vertrekkende president, is het hoogst onwaarschijnlijk dat Svetlana Tikhanovskaïa de meerderheid heeft benaderd, aangezien wat zij vertegenwoordigt vreemd is voor de groten. meerderheid van Wit-Russen. De afgelopen dertig jaar is er in het land een debat gaande over zijn Europese identiteit. Staat hij cultureel dicht bij pro-Amerikaans West-Europa of behoort hij tot het Slavische, pro-Russische Europa? Het antwoord is ongetwijfeld dat Wit-Russen cultureel gezien Russen zijn, hoewel sommigen van hen niet exact dezelfde taal spreken. Toegegeven, twee kleine minderheden hebben uiteenlopende meningen: de eerste noemt zichzelf “nationalistisch”, verwijzend naar de kortstondige Wit-Russische Volksrepubliek (1918-19) waarvan de lichamen in ballingschap samenwerkten met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en vervolgens met de Stay-Behind-netwerken van de NAVO;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: