Black White Red in the Mind | Door Dirk Pohlmann | KenFM.de

black-white-red-in-the-mind-|-door-dirk-pohlmann-|-kenfm.de

04-09-20 11:53:00,

Een commentaar van Dirk Pohlmann.

Ik was aanwezig bij de laterale denkbeeldige demonstratie op 29 augustus in Berlijn. Ik bracht indrukken mee, mijn persoonlijk fragment van de werkelijkheid, gefragmenteerd, ik zag en hoorde wat er binnen mijn bereik lag. Op weg naar de demonstratie kwam ik langs een christelijke groep met Israëlische vlaggen, mensen uit het alternatieve milieu, een groep middeleeuwse mannen en vrouwen met geprinte blauwe posters, ik dacht dat het AfD-aanhangers waren, maar ze maakten deel uit van een motivatietrainer. Voor veel mensen met zelfgemaakte borden, van origineel tot politiek. Er waren ook zwarte, witte en rode vlaggen, twee vrouwen gewikkeld in Amerikaanse vlaggen, ze waren Troef en Q-Anon volgelingen en hielden een bordje „Vertrouw het plan“ omhoog. De overgrote meerderheid van de demonstranten waren echter mensen uit het midden van de samenleving, zoals de term in de verkiezingscampagnes wordt gebruikt. De stemming was uitdagend goedgehumeurd en deed me denken aan de vredes- en milieudemonstraties uit mijn jeugd. Dat was geen goed gevoel. Want het omvatte de ervaring van de staatsmacht, letterlijk, het gevoel overgeleverd te zijn aan de staat, de geur van traangas, en het steeds meer beschadigde vertrouwen in een goede orde van zaken. Zoals het nu weer is.

Ik stond lange tijd op straat Unter den Linden achter de Brandenburger Tor, voor de Russische ambassade. Gevangen, ingepakt als een schaap in een kudde, als een dier in een dierentuinkooi. Gedwongen stilgelegd en samengepakt door de politie, die alle kruispunten had afgesloten, en vervolgens door de luidspreker eiste dat de menigte de minimale afstand zou bewaren. Anders… had je net zo goed de menigte kunnen zeggen dat ze moesten zweven.

Ik hoopte nog steeds dat de demonstratietrein zou gaan rijden, wat het makkelijker zou maken om afstand te houden, al wetende dat het niet zou gebeuren. Toen keek ik naar de politiemars, en de ervaring kwam naar boven. Déjà vu.

De politie verklaarde de demonstratie voorbij omdat de regels van de afstand niet waren nageleefd en de extra bestelde maskers niet waren opgezet. Dit was geen toeval. Het leek op een terugverdientijd voor de beslissing van de Berlijnse administratieve rechtbank, net als het antwoord van de uitvoerende macht op de roddels van de rechterlijke macht voor minister van Binnenlandse Zaken Geisel.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: