De Reden Waarom Italië Zijn Strijders in Litouwen Inzet, door Manlio Dinucci

de-reden-waarom-italie-zijn-strijders-in-litouwen-inzet,-door-manlio-dinucci

04-09-20 09:24:00, JPEG - 53.4 kB

In Europa zal het civiele luchtverkeer dit jaar naar verwachting met 60% dalen ten opzichte van 2019, als gevolg van de beperkingen door Covid-19, waardoor meer dan 7 miljoen banen op de tocht komen te staan. Aan de andere kant neemt het militaire luchtverkeer toe.

Op vrijdag 28 augustus vlogen zes strategische bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht B-52 in één dag over de dertig NAVO-landen in Noord-Amerika en Europa, geflankeerd door tachtig jachtbommenwerpers uit geallieerde landen in verschillende secties.

Deze grote oefening genaamd “Allied Sky” – zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg – toont “de krachtige betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de geallieerden en bevestigt dat we in staat zijn om agressie af te schrikken”. De toespeling op “Russische agressie” in Europa is duidelijk.

De B-52’s, die op 22 augustus van North Dakota Minot Air Base naar Fairford in Groot-Brittannië werden overgebracht, zijn geen oude vliegtuigen uit de Koude Oorlog die alleen voor parades worden gebruikt. Ze zijn voortdurend gemoderniseerd en behouden hun rol als lange-afstands strategische bommenwerpers. Nu zijn ze verder verbeterd.

De Amerikaanse luchtmacht zal binnenkort zesenzeventig B-52’s uitrusten met nieuwe motoren, wat 20 miljard dollar kost. Met deze nieuwe motoren kunnen bommenwerpers 8.000 km vliegen zonder bij te tanken tijdens de vlucht, met elk 35 ton bommen en raketten gewapend met conventionele of nucleaire kernkoppen.

Afgelopen april vertrouwde de Amerikaanse luchtmacht Raytheon Co. toe om een nieuwe lange-afstandskruisraket te produceren, gewapend met een kernkop voor de B-52 bommenwerpers.

Met deze en andere strategische nucleaire aanvalsbommenwerpers, waaronder de B-2 Spirit, heeft de Amerikaanse luchtmacht sinds 2018 meer dan 200 vluchten gemaakt boven Europa, voornamelijk boven de Baltische Zee en de Zwarte Zee dicht bij het Russische luchtruim.

De Europese NAVO-landen nemen deel aan deze oefeningen, met name Italië. Toen een B-52 op 28 augustus boven ons land vloog, deden Italiaanse gevechtsvliegtuigen mee aan de simulatie van een gezamenlijke aanvalsmissie.

Onmiddellijk daarna zijn de Italiaanse Eurofighter Typhoon jachtbommenwerpers van de luchtmacht op weg gegaan naar de Siauliai-basis in Litouwen, ondersteund door ongeveer honderd gespecialiseerde soldaten. Vanaf 1 september blijven ze daar 8 maanden tot april 2021 om het Baltische luchtruim te “verdedigen”. Het is de vierde “luchtpolitie”-missie van de NAVO die in het Baltische gebied wordt uitgevoerd door de Italiaanse luchtmacht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: