Spaanse griep kostte 20 miljoen doden, maar was het wel een griep? – De Lange Mars plus

spaanse-griep-kostte-20-miljoen-doden,-maar-was-het-wel-een-griep?-–-de-lange-mars-plus

04-09-20 07:53:00, Spaanse griep

De Spaanse griep dankt zijn naam eraan dat alleen in Spaanse media berichten over deze tragedie verschenen. Bijna alle bij de eerste wereldoorlog betrokken landen schreven niet over de massale sterfte. Dit om onrust bij de troepen te voorkomen. De hamvraag is of deze mensen stierven aan de talrijke vaccinaties die zij kregen of aan een vírus. Het geschatte aantal slachtoffers van deze griep loopt uiteen van 20 tot zelfs 100 miljoen.

Virus?

De patiënten die aan deze ziekte sterven lijden aan hoge koorts en longontsteking. Binnen enkele dagen verdrinken de slachtoffers in hun eigen vocht. De massa sterfte doet zich voor aan het einde van de vierjarige oorlog, dus in 1918, wanneer de mensen volledig uitgeput, ondervoed en gestrest zijn.

Volgens een publicatie in 1997 in het vakblad Science (van 21 maart 1997) zou Jeffrey Taubenberger van een slachtoffer van de pandemie in 1918 een griepvirus (H1N1) hebben geïsoleerd.

De Canadese bioloog David Crowe twijfelt echter aan die vaststelling. De identificatie van het virus is namelijk gebaseerd op onderzoek van het longweefsel van een soldaat. Wel is hij gestorven aan de voor de Spaanse griep typische longziekte. Het gaat natuurlijk wel wat ver om dan voor miljoenen doden te beweren dat zij aan hetzelfde virus zijn gestorven.

Daar voegt Crowe nog aan toe dat dat je dan nog steeds niet weet of een virus voor alle doden verantwoordelijk kan zijn.

Het lijkt erop dat er verschillende golven zijn uitgebroken, in februari 1918 in het Spaanse San Sebastian en eentje op hetzelfde moment in New York City. In maart 1918 in Kansas, april in Parijs, mei in Madrid. Vervolgens in juni in Duitsland, en tegelijkertijd ook in China, Japan, Engeland en Noorwegen.

De tweede zware golf breekt uit in Boston.

 

Opvallende test

In november 1918 worden testen uitgevoerd op 62 gezonde Amerikaanse matrozen. De artsen verzamelen vloeibare afscheiding uit de neuzen en kelen van doodzieke mannen en spuiten dit in de neuzen, kelen en ogen van de testpersonen.

Een ander deel van de proefpersonen bezoekt zieke soldaten in het ziekenhuis.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: