Bolivias wegversperringen – Hands off Venezuela

bolivias-wegversperringen-–-hands-off-venezuela

06-09-20 03:39:00, Bolivia | September 4, 2020 Bron: Forrest Hylton London review of books, 2 september 2020 ~~~

Nu een nieuwe datum voor de verkiezingen – 18 oktober – onomkeerbaar is, heeft Bolivia opnieuw ternauwernood een burgeroorlog ontweken. Jeanine Áñez werd in november jongstleden met militaire steun van Brazilië, de VS en Bolivia als president geïnstalleerd, na de omverwerping van de democratisch gekozen regering van Evo Morales en de Beweging voor het Socialisme (MAS). Áñez beloofde nieuwe verkiezingen binnen negentig dagen. Eind juli werden ze voor de derde keer uitgesteld.

voornamelijk inheemse landelijke demonstranten gingen de straat op. Ze zetten wegversperringen op, een tactiek die de regering van Gonzalo Sánchez de Lozada in oktober 2003 op de knieën dwong. De blokkades van vorige maand hebben zes van de negen departementen van het land afgesloten. In Santa Cruz, Cochabamba en La Paz probeerden paramilitaire groepen op motoren deze te doorbreken.

Sommige van de demonstranten, vooral jongeren, waren ook gewapend. Veel van de demonstranten raakten gewond; zeer weinig (of geen) van de paramilitairen. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen doden. De militairen kregen geen toestemming om de demonstranten ongestraft af te slachten, zoals ze in november vorig jaar deden, toen ze tenminste 23 voornamelijk inheemse mensen in Senkata en Sacaba doodden, volgens een recent mensenrechtenrapport van Harvard – niet een instelling die bekend staat om haar steun aan Morales.

De meeste blokkades werden niet door de MAS gecontroleerd, maar door de Aymara gemeenschappen van de westelijke hooglanden rond La Paz, georganiseerd in hun boerenvakbond; de federatie van buurtraden in El Alto; de mijnwerkers en boeren van Potosí en Sucre; de vakbondsfederatie; en het Pacto de Unidad, een groep van basisorganisaties die zijn aangesloten bij de MAS.

In de westelijke hooglanden keerde de Aymara-leider Felipe Quispe terug naar het middelpunt van de belangstelling. Hij sneed La Paz af van zijn achterland en riep op tot inheems zelfbestuur, waardoor het schrikbeeld van de opkomst van de Túpaj Katari in 1781, die het Spaanse kolonialisme bijna ten val bracht, werd opgewekt.

Geruchten in La Paz dat de regering van plan was te vluchten naar Santa Cruz bleken niet waar. Toch was het idee niet vergezocht. Op 5 augustus werd Branko Marinkovic, een van de architecten van de staatsgreep van afgelopen oktober, benoemd tot minister van Planning.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: