Brits gerecht oordeelt vanaf 7 september over voortbestaan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek – UITPERS

brits-gerecht-oordeelt-vanaf-7-september-over-voortbestaan-onafhankelijke-onderzoeksjournalistiek-–-uitpers

06-09-20 03:45:00,

Betogers in Dusseldorf eisen vrijlating van Assange (wikimedia.commons)

Op 7 september beginnen in Londen de zittingen waar het Brits gerecht zal vonnissen of het VS-uitleveringsverzoek tegen Julian Assange wordt uitgevoerd. De passiviteit van de mainstream media over de zaak is wraakroepend, terwijl nochtans onmiskenbaar wordt aangetoond dat het Britse gerecht tegen Assange alle regels van eerlijke en faire procesvoering schendt voor politieke doeleinden.

Op 7 september starten de zittingen van het Britse gerecht die moeten leiden tot een vonnis over het verzoek tot uitlevering van Julian Assange, mede-oprichter van WikiLeaks, aan de VS voor ‘spionage’. In de aanklacht van het Amerikaanse gerecht is sprake van 17 overtredingen waar een totaal van 175 jaar gevangenisstraf op staat.

Afgaande op de manier waarop het Britse gerecht de voorbereidende zittingen heeft geleid en hoe Assange wordt behandeld in Belmarsh Prison moet er van worden uitgegaan dat er geen sprake zal zijn van een rechtszaak waar de rechten van de verdediging worden gerespecteerd. Een goedkeuring van het uitleveringsverzoek is daarmee een zekerheid.

Nadat de nieuw verkozen president van Ecuador Lenin Moreno het politiek asiel van Julian Assange introk werd Assange op 11 april 2019 door de Britse politie in de ambassade van Ecuador in Londen aangehouden en onmiddellijk overgebracht naar de rechtbank. Daar werd hij veroordeeld tot 50 weken gevangenis voor de overtreding van de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling zeven jaar geleden, met zijn vlucht naar de ambassade van Ecuador op 19 juni 2012.

Hoewel het Zweedse gerecht reeds eerder zijn vraag tot uitlevering had laten vallen en de reden voor zijn vervolging in Groot-Brittannië vervallen was, werd hij dus toch gestraft met de zwaarst mogelijke straf. Bovendien werd hij onmiddellijk na het vonnis overgebracht naar Belmarsh Prison, een maximum security gevangenis voor zware misdadigers en terroristen. Daar verblijft hij sindsdien in omstandigheden die neerkomen op eenzame opsluiting, ook al werd door het gerecht formeel nooit een bevel tot ‘solitary confinement‘ gegeven.

De feiten voorafgaand aan deze stand van zaken zijn genoegzaam bekend, tenminste voor zij die de uitspraken van de Zweedse, Britse en VS-overheid niet zomaar als ‘feitenmateriaal’ overnemen.

Die feiten gaan regelrecht in tegen de beweringen die reeds tien jaar als vanzelfsprekendheden worden verkondigd in de mainstream media.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: