De devaluatie van “Covidiot” is geen belediging. | Door Christiane Borowy | KenFM.de

de-devaluatie-van-“covidiot”-is-geen-belediging-|-door-christiane-borowy-|-kenfm.de

07-09-20 07:34:00,

…maar slechts een taalkundige (SPD) piek. Zolang het maar de juiste mensen beledigt.

Op 2 september werd het feest beroemd en werd het gevierd in de massamedia: Volgens het Berlijnse Openbaar Ministerie handelt de nationale voorzitster van het EPD, Saskia Esken, in het kader van de vrijheid van meningsuiting wanneer zij mensen die kritiek hebben op en demonstreren tegen de maatregelen tegen Corona „covidioten“ op een vuistregelende manier opbelt. Deze devaluatie van politieke tegenstanders is dus geen „haatzaaien“. Zou dit misschien komen omdat Saskia Esken zelf een van de zogenaamde haatdragende deskundigen is?

Een commentaar van Christiane Borowy.

Saskia Esken had op 1.8.2020 in Berlijn de volgende tweet gepost: „Duizenden #Covidiots vieren zichzelf in #Berlijn als „de tweede golf“, zonder afstand, zonder masker. Ze brengen niet alleen onze gezondheid in gevaar, ze brengen ook ons succes tegen de pandemie en voor de heropleving van de economie, het onderwijs en de samenleving in gevaar. Onverantwoordelijk!“ (1)

Geweld brengt geweld met zich mee, ook taalkundig. Het is de bedoeling dat veel mensen het voorbeeld zullen volgen en de term „Covidiot“ zal zich snel en breed verspreiden, het is immers zo’n mooie greep. Wie geen masker wil dragen, bijvoorbeeld omdat hem tot voor kort werd verteld dat het niet werkt tegen virussen, is gewoon een idioot. En een onverantwoordelijke ook. Zo simpel is het. Zwijg, kritiek dood.

Dit maakt „Covidiot“ tot een zogenaamde „killer phrase“, die in de communicatiewetenschap wordt gebruikt om een killer argument te beschrijven – en dit is precies het gewenste retorische effect: de argumenten van de tegenstander worden onmogelijk gemaakt en als onbetwistbaar gepresenteerd.

Ook al is Eskens zin wettelijk veiliggesteld omdat hij tot de vrijheid van meningsuiting zou behoren, hij zet degenen die erdoor worden getroffen tegen de muur. De communicatie is voorbij, het conflict escaleert, de andere partij zwijgt.

Ook de journalist Milosz Matuschek heeft dit opgemerkt en in een artikel dat enkele dagen geleden in zowel de Neue Züricher Zeitung als in Kenfm werd gepubliceerd, genaamd „Collapsed Communication …“. Dat is waar het om gaat. Maar wat betekent dit? Laten we het toegeven: we vinden het leuk als de politiek taalkundig sterk geladen is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: